petak, 20 septembar 2019 17:10

Potpredsjednik Genci Nimanbegu primio novoimenovanog ambasadora Republike Kosovo Ilbera Hisu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu je u prijateljskom i veoma otvorenom razgovoru upoznao Nj.E. ambasadora Ilbera Hisu (Ylber Hysa) sa političkom situacijom u Crnoj Gori i stanjem albanske zajednice u državi. Takođe, on ga je upoznao i sa radom parlamentarne Radne grupe u vezi sa setom izbornih zakona, kako bi se pojačalo povjerenje naroda u institucije pravne države.

Potpredsjednik je izrazio očekivanje za nastavkom kvalitetne saradnje sa ambasadom Kosova i na većem nivou, nego na dosadašnjem. U razgovoru je ocijenio da postoje pozitivni pomaci u rješavanju pitanja, koja su predmet interesovanja albanske zajednice, te da ima potrebe za njihovo poboljšanje.

Zajednički je konstatovana veoma dobra međudržavna saradnja između Crne Gore i Republike Kosovo, kao i spremnost obiju strana, da tu saradnju još više produbljuju u interesu oba naroda i regije u cjelini. Istaknuta je i neophodnost boljeg infrastrukturnog povezivanja, kada je riječ o novoj trasi budućeg autoputa Bar - Boljare, kao i putnim pravcima Podgorica - Gusinje - Plav - Dečani i Rožaje - Peć.

Ambasador Hisa je upoznao potpredsjednika sa aktivnostima na Kosovu u susret predstojećim izborima u oktobru i izrazio ubjeđenje da će se, bez obzira na rezultat istih, dobri odnosi sa Crnom Gorom nastaviti i bit prioritet.

Takođe, tema razgovora je bila i ekonomska perspektiva lokalnih zajednica gdje žive Albanci,  mogućnost da se razvoj na tim područjima ekonomski osnaži i poboljšaju uslovi i životni standard građana, čime bi se ublažili problemi koji dovode do iseljavanja.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili očekivanja i želje - da susreti budu što češći i u dobrobit svih.