petak, 08 novembar 2019 18:09

Susret potpredsjednika Nimanbegua sa ambasadorom Republike Češke

 Ambasador poručio da Republika Češka ostaje privržena integraciji Jugositočne Evrope u EU

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu susreo se danas sa ambasadorom Republike Češke u Crnoj Gori Nj.E Karelom  Urbanom.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, ambasador Urban je poručio da Republika Češka ostaje privržena integraciji Jugositočne Evrope u Evropsku uniju i nakon neotvaranja procesa pregovora o integraciji Albanije i Sjeverne Makedonije.

- Češka ima prioritetan fokus na Jugoistočnu Evropu i sa Višegradskom grupom radi na održivosti politike proširenja EU, naveo je ambasador.

Potpredsjednik Nimanbegu je upoznao gosta sa očekivanjima, ali i razočarenjem naroda sa ovih prostora, nakon odluke o posljednjem neotvaranju procesa pregovora i izrazio zabrinutost zbog moguće promjene globalne politike EU. Takođe, izrazio je mišljenje da ostaje optimista, te da šest država Jugoistočne Evrope moraju biti dio EU, kao i da se proces integracija može prolongirati, ali nikako prekinuti. U ovakvim situacijama rađaju se nove ideje, poput "mini Šengena", za koje imamo sumnje, prije svega zbog slabih iskustava u prošlosti, a takođe, jer se takve inicijative mogu ponuditi kao zamjena za učlanjenje u EU.

On je upoznao ambasadora i sa posljednjim događajima u unutrašnjoj politici Crne Gore, prije svega vezano za rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, u cilju stvaranja klime povjerenja u izborni proces, kao i o zahtjevima opozicije koji se odnose na tehničku vladu. Za nju, po mišljenju potpredsjednika Skupštine - ne postoji pravni osnov i sadašnja situacija se ne može izjednačiti sa onom od 2016. godine, jer danas imamo stabilnu većinu.

Jedna od tema razgovora bili su i ekonomski odnosi, kao i interesovanje čeških preduzeća za nove investicije u Crnoj Gori.