petak, 06 oktobar 2017 18:58

Brajović: Crna Gora će zadržati status predvodnika među budućim članicama EU

U izlaganju na temu „Zapadni Balkan – između brojnih unutrašnjih problema i evropskih integracija“ u okviru Petrovačkih diskursa, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao da je u odnosima sa najbližim okruženjem Crna Gora prepoznata kao država koja njeguje i promoviše dobrosusjedske odnose, a sva sporna pitanja rješava dijalogom.

  • Trenutnim pregovaračkim statusom i posvećenošću reformama, Crna Gora je najbolji promoter evropskih vrijednosti u regionu. Od ključne je važnosti zadržavanje „principa regate“, po kojem se napredak svake države mjeri na osnovu njenog individualnog učinka i sposobnosti da ispuni kriterijume za članstvo. Uprkos tome što Crna Gora jasno ističe svoj prioritet – a to je dostizanje evropskih standarda kroz jačanje reformskih procesa, a ne datum prijema u Evropsku uniju – naš stav je da princip regate održava motivisanost zemlje kandidata u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, kao i slabljenje snaga koje promovišu evroskepticizam ili čak antievropske vrijednosti.

Brajović je iznio uvjerenje da će se i pored svih nacionalnih turbulencija i drugih iskušenja,  visoko na agendi Evropske unije i dalje zadržati politika proširenja, koja je važna za njen kredibilitet, kao i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana, koji želi da se izmjesti sa evropske periferije.

Pozivajući se na nedavna izlaganja predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, Brajović je istakao:

  • Nedavna izlaganja visokih zvaničnika Unije i lidera članica, ukazuju ne samo na mogućnost nego i potrebu proširenja Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana. Na nama je da tu priliku iskoristimo, najprije kroz sprovođenje reformi i dostizanje evropskih standarda. Daljim pozitivnim iskoracima u reformama, Crna Gora je odlučna da zadrži status predvodnika među budućim članicama zajednice evropskih naroda – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

U diskusiji su učestvovali dr Jelica Minić, predsjednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Zlatko Vujović, direktor CEMI  Podgorica, prof. dr Siniša Tatalović, redovni profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori iz Podgorice, Lutz Kober iz Fondacije Hans Sidel, a razgovor je moderirao prof. dr Dragan Đukanović, profesor Univerziteta Donja Gorica, Podgorica.

Bilo je riječi o tome kakve su realne perspektive punopravnog članstva zapadnobalkanskih država u Evropskoj uniji, ali i kakvi su brojni izazovi sa kojima se one suočavaju na ovom putu. Razgovarano je, između ostalog, i na temu da li će region Zapadnog Balkana, ukoliko ostane izvan članstva u Evropskoj uniji biti podložniji razvoju etnonacionalizma i radikalizma.

Petrovački diskursi se održavaju u organizaciji Centra za spoljnu politiku i fondacije Hans Sidel u Crnoj Gori i Srbiji.

 

pdfUvodno izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

VIDEO

Izlaganje predsjednika Brajovića 

youtube         
cloud   
 
Petrovački diskursi  - KADROVI
youtube        
cloud