četvrtak, 14 decembar 2017 17:07

Karajačeva: Kao predsjedavajući Evropskom unijom zalagaćemo se za proširenje na Zapadni Balkan

  • Kao predsjedavajući Evropskoj uniji u narednoj 2018. godini, snažno ćemo se zalagati za politiku proširenja zemljama Zapadnog Balkana, pri čemu ćemo značajno cijeniti individualna dostignuća svake od države kandidata. Očekujemo da u tom periodu Crna Gora otvori preostala tri pregovaračka poglavlja - izjavila je predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajančeva tokom susreta sa delegacijom Skupštine Crne Gore koju predvodi predsjednik Ivan Brajović.
  • Naše predsjedavanje EU već se može nazvati „balkanskim predsjedavanjem“ imajući u vidu prioritete i predstojeći Samit Evropske unije i država Zapadnog Balkana u maju 2018. – dodala je predsjednica Karajančeva.

Predsjednik Skupštine rekao je da je izabran pravi trenutak za prvu zvaničnu posjetu Bugarskoj od sticanja nezavisnosti Crne Gore,  naglašavajući značaj parlamentarne saradnje u jačanju odličnih političkih odnosa dviju država, kao osnove za razvoj ekonomske saradnje u značajnijem obimu.

U knjigu utisaka predsjednik Brajović je upisao: „Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam od obnove crnogorske državnosti prvi predsjednik Skupštine Crne Gore koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj. Uvjeren sam da je ova posjeta najbolja potvrda zajedničke spremnosti dva zakonodavna doma da pruže puni doprinos jačanju parlamentarne saradnje i daljem razvoju sveukupnih odnosa između dvije prijateljske države.“

Na sastancima sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova Ekatarinom Zaharievom, kao i ministarkom za bugarsko predsjedavanje EU Lilianom Pavlovom iskazano je očekivanje da će predsjedavanje Bugarske Unijom, sa akcentima na proširivanju državama Zapadnog Balkana i njihovom povezivanju, biti uspješno kako za tu državu tako i za Crnu Goru. U svim razgovorima je ocijenjeno da evropska perspektiva održava Balkan stabilnim, te da će nove države u zajednicu evropskih naroda unijeti svoje vrijednosti.

Iznijet je nedvosmislen stav da Crna Gora kao država sa najvećim brojem otvorenih poglavlja, mora biti podržana u svojim naporima na evropskom putu.

  • Cijenimo napore Crne Gore i u razgovoru sa gospodinom Brajovićem pozdravila sam otvaranje još dva poglavlja. Evropski put je za Crnu Goru težak, ali ona ostvaruje svoje ciljeve. Nama je jako stalo da Crna Gora ispunjava svoje kriterijume. Za nas je taj proces važan i naš je stav da bi svaka država mora bili ocjenjivana prema individualnim dostignućima. Naravno da bismo željeli da svih šest država Zapadnog Balkana budu članice Evropske unije i mi ćemo sve te države pomagati. Ali ipak je stav da prema dostignućima svake države pojedinačno ocjenjujemo njenu perspektivu- rekla je između ostalog ministarka Pavlova.

Za sjutra je predviđen sastanak sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim.

U delegaciji Skupštine Crne Gore, pored predsjednika Brajovića, nalaze se i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa Bugarskom, poslanici Tarzan Milošević kao predsjednik grupe i članovi Andrija Popović i Mihailo Anđušić.

 

Izjava - Karajančeva
youtube            
cloud      
     
Izjava predsjednika Brajovića - Bugarska
youtube    
cloud     
 
Pokrivalice Bugarska
youtube       
cloud    
 

Izjava - Liljana Pavlov

youtube          

cloud      

Intoniranje himni i polaganje vijenca
youtube          

cloud     

Pozdrav parlamentaraca Bugarske
youtube       
cloud