srijeda, 18 april 2018 14:07

Održana sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore

Na danas održanoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, razmatrana su pitanja vezana za tekuće i predstojeće aktivnosti Skupštine.

Kolegijum predsjednika je izrazio zadovoljstvo prisustvom delegacija posmatrača Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i ODIHR-a na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila, kao i preliminarnim nalazima i zaključcima Međunarodne posmatračke misije.  U njima se navodi da postojeći okvir u cjelini obezbjeđuje dobru osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, a takođe se konstatuje da je iskazana spremnost za nastavak reforme izbornog zakonodavstva, što je potvrđeno nedavnim amandmanima koji su uključili brojne preporuke ODIHR i Venecijanske komisije.

U vezi sa Izvještajem o napretku Evropske komisije, Kolegijum predsjednika razmotrio je ključne nalaze i smjernice, koje se odnose na ostvarene reforme i dalji napredak Crne Gore u integracionom procesu. Imajući u vidu navode u Izvještaju o napretku da su zakonodavna i nadzorna uloga Skupštine otežani neučestvovanjem opozicije, posebna pažnja je posvećena stavu koji tretira pitanje odgovornosti svih političkih učesnika za parlamentarni dijalog i nadzornu ulogu Skupštine. U vezi sa konstatacijom iz Izvještaja da je Skupština zadržala visok nivo transparentnosti, Kolegijum predsjednika je zaključio da su preporuke iz Izvještaja u skladu sa planiranim aktivnostima daljeg unaprjeđenja rada Skupštine, kako na administrativnom tako i političkom nivou.

Kolegijum predsjednika konstatovao je da je u zakonom predviđenom roku dostavljen Izvještaj o realizaciji preporuka Državne revizorske institucije. Ispunjenjem zahtjeva DRI, otklonjeni su nedostaci koji su u dužem vremenskom periodu onemogućavali pravilno funkcionisanje skupštinske službe. Podsjećamo da je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ubrzo nakon izbora na čelo najvišeg zakonodavnog doma, inicirao angažovanje nadležnih državnih organa da utvrde činjenice i odgovornosti, a Državna revizorska institucija je tim povodom prvi put kontrolisala rad Skupštine Crne Gore nakon više od deset godina.