srijeda, 04 jul 2018 20:44

Predsjednik Skupštine govorio na Kampu za talente UDG

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović održao je u hotelu Grand na Cetinju predavanje polaznicima Kampa za talente Univerziteta Donja Gorica.

- Svaki stvaralac i naučnik ima na umu opšte, pa lično dobro, jer je razvio svoju svijest do tog nivoa da pojedinačna sreća gubi vrijednost u moru nedaća, a kao i u egzistenciji - samo opšte dobro podrazumijeva srećnog pojedinca i spokojnu zajednicu. I ne zaboravite da ste ljudi. Sa svim vrlinama i manama. Sa pravom na grešku i ispravku. Sa elementarnim pravom da uvijek možete početi ponovo. Zakoračiti idejom u novo djelo i djelanje. A sve na svijetu potiče od ideje – rekao je između ostalog u svom obraćanju predsjednik Skupštine i dodao:

- Molim Vas da realizujete svoje ideje i svoje svjetove na njima. Vaše svjetove. Da ih ljubomorno čuvate, ne od zavidnih, već za budućnost naše vrste, i svih onih vrsta koje direktno i indirektno zavise od nas – ljudi. Te ideje su u vama. Vi ste njihovi pronalazači i neimari. Svaka ideja, kao i svaki dijamant mora da se brusi. A  brusi znanjem i obrazovanjem. I onda kad zastanete na tom časnom putu to ne smije biti neznanje, već predah do pravog puta. Ne postoji nijedan pravi put bez jedne ili više raskrsnica. Bez mnoštva dilema i zabluda. Ali se oni premošćavaju pravim izborima. A do pravih izbora se dolazi obrazovanjem  rekao je Brajović.

Polaznici ovogodišnjeg Kampa za talente su 33 učenika završnih razreda osnovne škole iz Crne Gore, koji su odabrani na osnovu poslatog eseja na temu "Kako učim iz svojih grešaka?" kao i najbolji polaznici prethodna dva Kampa za talente. Na Kampu učestvuje i 13 studenata iz Kine, sa sečuanskog Univerziteta Xihua, što predstavlja dio tradicije u saradnji ova dva univerziteta.

 

 

Izlaganje predsjednika Brajovića na kampu za talente 2018
youtube            
cloud      
 

Kamp za talente 2018

cloud