četvrtak, 20 septembar 2018 13:37

Predsjednik Skupštine izlagao na Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država

- Vaši susjedi su demokratske, bogate evropske zemlje, pa je i u takvom okruženju vjerujem bilo teško ostvariti svoju posebnost – rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na sesiji posvećenoj suverenitetu, porijeklu i međunarodnom priznanju malih država na Dvanaestoj konferenciji predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika, koja se održava  u Lihtenštajnu.

Obraćajući se kolegama iz Andore, Kipra, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka i San Marina, Brajović je istakao da se Crna Gora nalazi u još uvijek istorijski opterećenom okruženju, ekonomski nerazvijenom, sa dosta otvorenih pitanja između susjeda:

- Međutim, svojom mudrom politikom, dobrim odnosima sa svim susjedima, posvećena reformama, Crna Gora dokazuje da Balkan, kao vaš susjed može biti dio uspješne i razvijene Evrope  - rekao je Brajović.

Govoreći na temu političkog učešća i posebnih izazova u maloj državi, predsjednik Skupštine je rekao da, iako se mlada crnogorska demokratija i dalje suočava sa brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da naši građani razumiju procese i imaju povjerenje u državne institucije, što pokazuju aktivizmom, odnosno odlučnošću da svoju sudbinu kreiraju na izborima:

- Procenat izlaznosti u mojoj zemlji mnogim razvijenim demokratijama je nedostižan. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2016, procenat izlaznosti je bio iznad 73 odsto, a ove godine na predsjedničkim izborima 64 odsto, kao i na lokalnim izborima, gdje je u pojedinim sredinama izlaznost dosezala do 80 odsto. Upravo su visoka izlaznost i rezultati na izborima natjerali najveći dio opozicije da prekine bojkot, oni sada djeluju kao poslanici iz narodnog doma, a populizam su ostavili onima kojima je dovoljan za megalomanske apetite- rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Na temu međunarodnih odnosa i diplomatije, Brajović je istakao da su u osnovi vanjske politike Crne Gore izgradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja:

- Nakon integracije u Sjevernoatlantski savez, ključni prioritet je članstvo u Evropskoj  uniji. Članstvo u tim organizacijama doživljavamo značajnim ne samo s aspekta usvajanja standarda koji treba da obezbijede kvalitetnije uslove života našim građanima, već prije svega kao garanciju trajne zaštite stabilnosti, suvereniteta i integriteta. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da nijesmo više na putu opstanka, već na putu oporavka i stabilizacije među evropskim i svjetskim državama i demokratijama, što nam je prioritet i strategija, uz jačanje sopstvene privrede i standarda građana – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Brajović je na Konferenciji predložio da se razmotri mogućnost redovnih parlamentarnih sastanaka nadležnih radnih tijela u oblasti turizma, ekonomije i kulture, kao i da se uputi zajednička inicijativa vladama zemalja učesnica da rade na uspostavljanju svojevrsne organizacije saradnje malih evropskih država.

- Imajući u vidu neophodnost našeg snažnijeg prisustva na međunarodnom planu, odnosno potrebu veće vidljivosti, a s obzirom na kadrovska i finansijska ograničenja, potrebno je da razmislimo na koji način naše pojedinačne potencijale možemo staviti u zajedničku funkciju. Saradnju na multilateralnom planu možemo da učinimo tješnjom putem redovnih konsultacija u okviru međunarodnih organizacija, posebno radi snažnije promocije zajedničkih tema. Napokon, ako imamo „Olimpijadu malih zemalja“ na kojoj sportisti postižu zavidne rezultate, moramo napraviti i „olimpijadu“ svih drugih potencijala i mogućnosti, kako bi na dobrobit naših zemalja i građana na najbolji mogući način iskoristili Brend malih zemalja – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

O mogućnosti saradnje sa svakom od malih zemalja pojedinačno, predsjednik crnogorskog parlamenta razgovaraće i na bilateralnim sastancima sa kolegama iz država među kojima su neke sa najvećim demokratskim i ekonomskim razvojem u Evropi.

Dvanaesta konferencija

YouTube
Cloud

Sesija 1

YouTube
Cloud

Sesija 2

YouTube
Cloud

Sesija 3

YouTube
Cloud