ponedjeljak, 08 oktobar 2018 15:34

Predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske boravila u prvoj zvaničnoj posjeti Skupštini Crne Gore

Na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i predsjednice Narodne skupštine Republike Bugarske Cvete Karajančeve, akcentovana je važnost zadržavanja dinamičnih parlamentarnih i drugih odnosa dvije države, imajući između ostalog u vidu izazove u regionu.

Istaknuto je da odlični politički odnosi treba da rezultiraju još većom ekonomskom razmjenom.

Predsjednik Brajović je zahvalio na podršci Bugarske evropskom putu Crne Gore, spremnosti da podijeli iskustva tokom procesa pristupanja, kao i na osnaživanju evropske perspektive Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja EU u provoj polovini ove godine.

Predsjednica bugarskog parlamenta je istakla važnost dobrih pozicija Crne Gore na putu ka EU, čemu značajno doprinose članstvo u NATO i usaglašenost zakonodavstva i vanjske politike Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Predsjednica Karajančeva je takođe ponovila zalaganje Bugarske za princip individualnih dostignuća svake države na evropskom putu. Govoreći o fokusu Bugarske na Zapadni Balkan, Karajančeva je istakla da je od izuzetne važnosti postojanje želje tih država da ostvare evropsku integraciju, tako da Crna Gora zbog posvećenosti evropskim vrijednostima „u Bugarskoj ima svoga lobistu u EU“.

U izjavama za medije nakon sastanka, predsjednik Skupštine je rekao da je cilj odličnih bilateralnih odnosa intenziviranje ekonomske saradnje.

- I o tome smo mnogo razgovarali, razgovarali smo i o intenziviranju razmjena naših turista, kao i o značajnim idejama kada je u pitanju prenos energije, i iz toga se vidi koliko je bila važna strateška odluka crnogorske države da gradi podmorski kabl zajedno sa Italijom. Ono što je veoma važno, imamo jednu iskrenu, zaista do kraja prijateljsku ponudu Bugarske da nam u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom uvijek pomažu, da nam daju svoju ekspertsku pomoć i analizu, kako na tom putu ne bismo ponavljali neke njihove greške, nego da ga prolazimo brže i sigurnije. Još jednom želim i pred vama da se zahvalim svojoj koleginici na iskrenom prijateljstvu koje Bugarska njeguje prema Crnoj Gori.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajančeva izjavila je da Bugarska kao članica EU pozdravlja povratak najvećeg dijela opozicije u Skupštinu Crne Gore:

- Dobro je poznato da svi, u svakoj državi, sve političke stranke koje su zastupljene u parlamentu moraju učestvovati u donošenju odluka i snositi odgovornost za svoje odluke. Mi ćemo svakako i dalje ostati istrajni u našoj želji da vam pomažemo u usklađivanju vašeg domaćeg zakonodavstva sa evropskim. Na tom putu su naravno i sastanci i razgovori između grupa prijateljstva i različitih odbora u dvije Skupštine. Da još jednom kažemo da je, po nama, od izuzetne važnosti povezanost nas zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Ona je naglasila da upravo zbog toga Bugarska podržava ubrzanu izgradnju Jadransko - jonske magistrale, kojom će biti olakšana međudržavna povezanost.  Karajančeva je izrazila nadu da će u potpunosti biti ostvaren i projekat podmorskog kabla sa Italijom i da „ćemo mi moći prenositi i bugarsku električnu energiju“.

- I poželimo jedni drugima da dobri intenzivni politički odnosi podstaknu još aktivnije ekonomske odnose – zaključila je predsjednica bugarskog parlamenta.

Karajančeva je podsjetila da danas u Crnoj Gori boravi i Bugarka Marija Gabrijel, evrokomesarka zadužena za digitalizaciju.

- Znam da će biti razgovor upravo o smanjenju cijena rominga, prenosu podataka i digitalizaciji. I u šali da kažem i to da je to još jedan bugarski doprinos na putu Crne Gore prema Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa Bugarskom, poslanici Tarzan Milošević kao predsjednik Grupe, Andrija Nikolić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Miloš Nikolić.  

Predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske i predsjednik Skupštine Crne Gore položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

Zvanična ceremonija dočeka

YouTube
Cloud

KADROVI
Predsjednica Skupštine Bugarske u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

YouTube
Cloud

Ceremonija polaganja vijenca

YouTube
Cloud

Izjava za medije predsjednika Skupštine

YouTube
Cloud

Izjava za medije predsjednice Skupštine Bugarske

YouTube
Cloud

Pitanja medija

YouTube
Cloud