srijeda, 29 januar 2020 14:00

Ministar vanjskih poslova Grčke sa Brajovićem: Crna Gora je za EU lak slučaj

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović je istakao da posjeta visokog zvaničnika predstavlja snažan podsticaj za jačanje međudržavnih prijateljskih odnosa, kao i priliku za temeljnije sagledavanje širih odnosa na Balkanu, evropsku perspektivu i izazove sa kojima se suočavaju zemlje regiona. Predsjednik Skupštine je akcentovao parlamentarnu saradnju kojoj su posvećene obje države, kako kroz odbore i grupe prijateljstva, tako i regionalne inicijative među kojima Jadransko-jonska parlamentarna dimenzija zauzima posebno mjesto.  Na sastanku je bilo riječi i o porukama sa upravo završenog  Samita predsjednika Evropskog parlamenta i čelnika parlamenata država Zapadnog Balkana u Briselu, na kojem je učestvovao predsjednik crnogorske Skupštine.

Ministar vanjskih poslova Grčke je istakao značajan napredak Crne Gore od sticanja nezavisnosti, kojem je 2006. svjedočio kao mladi parlamentarac, i izrazio je spremnost Grčke da nastavi sa podrškom integraciji naše zemlje i Zapadnog Balkana. „Crna Gora je za Evropsku uniju lak slučaj“ – zaključio je ministar Dendias.

Sagovornici su se saglasili da ekonomska saradnja zauzima važno mjesto na agendi bilateralnih prioriteta Crne Gore i Grčke, koju na temelju dobrih iskustava treba intenzivirati u oblastima od interesa obje države. 

 

YouTube        
Cloud