četvrtak, 27 avgust 2020 14:19

Prisustvo OEBS-a je znak solidarnosti i posvećenosti Crnoj Gori i njenim građanima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas potpredsjednicu Parlamentarne skupštine OEBS-a i Specijalnu koordinatorku za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori Margaretu Cederfelt.

Predsjednik Skupštine Brajović istakao je zadovoljstvo zbog prisustva posmatrača OEBS-a, što je još jedna potvrda partnerske saradnje sa Crnom Gorom. On je naglasio da je ova organizacija još i prije referenduma o obnovi nezavisnosti podržavala demokratske procese i modernizaciju Crne Gore, naročito razvijajući sadržajnu saradnju sa Skupštinom Crne Gore. Naglasio je da je parlamentarna većina u ovom mandatu intenzivno radila na unaprjeđenju izbornih zakona sa ciljem stvaranja što boljeg izbornog ambijenta, ali da nažalost u tome nije imala podršku opozicionih partija.

- Prilično je čudno da opozicione partije koje imaju primjedbe na izborne zakone, ne žele da glasaju za njihovo unaprjeđenje, kojima bi se otklonile te zamjerke. Jedino objašnjenje vidim u tome da im je potreban alibi da nakon izbornog poraza kažu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za slobodne i fer izbore, naglasio je predsjednik.

Predsjednik Brajović je istakao uvjerenje da će i ovog puta građani dati punu podršku multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj, demokratskoj Crnoj Gori koja poštuje i baštini različitosti, koja je dobar susjed, pouzdan saveznik u Sjevernoatlantskoj alijansi i prva sljedeća članica Evropske unije. Ukazao je da ne bi bilo iznenađenje da opozicija pokuša da uz već poznate i pripremljene scenarije ugrozi regularnost izbornog procesa i manipulativnim radnjama opravda svoje loše izborne rezultate. Nesvakidašnje je i neprimjereno uključivanje srpske crkve u izbore u Crnoj Gori, koji ovom dijelu opozicije u kontinuitetu daju podršku, remeteći tako građanski sklad i slobodno izražavanje izborne volje građana.

Potpredsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt zahvalila je predsjedniku Brajoviću na pozivu i istakla da je ovo prva posmatračka misija Parlamentarne skupštine nakon epidemije izazvane koronavirusom. Kazala je da je prisustvo međunarodnih posmatrača znak solidarnosti, kojim još jednom pokazuju posvećenost Crnoj Gori i njenim građanima.

- Izbori 30. avgusta važni su ne samo za razvoj Crne Gore i ispunjenje njenih vanjskopolitičkih ciljeva, već je prisustvo međunarodnih posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope iz blokade izazvane koronavirusom. Kao posmatrači, radujemo se što ćemo i ovaj put biti u prilici da vidimo kako Crna Gora radi na obezbjeđivanju sprovođenja izbora u skladu sa preporukama OEBS-a, uz istovremenu zaštitu javnog zdravlja, istakla je Cederfelt.

Na sastanku je razgovarano o inoviranom izbornom zakonodavstvu, uticaju koronavirusa na sprovođenje političkih kampanja i uslovima u kojima će se sprovesti izborni proces.

YouTube      
Cloud