srijeda, 01 novembar 2017 12:19

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali su na konferenciji „Stabilnost, ekonomska koordinacija i upravljanje u Evropskoj uniji“

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić i član Odbora, Filip Vuković učestvovli su na međuparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Stabilnost, ekonomska koordinacija i upravljanje u Evropskoj uniji“. Konferencija, koja je održana u Talinu, organizovana je u okviru parlamentarne dimenzije estonskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Nakon uvodnih izlaganja predsjednika Parlamenta Estonije, Eiki Nestora i zamjenika predsjednika Odbora za finansije u Parlamentu Estonije, Remo Holsmera, učesnici su vodili diskusiju u četiri sesije.

Prvog dana konferencije, održane su dvije sesije pod nazivom „Budućnost Ekonomske i monetarne unije“ i „Nacionalne reforme, finansijska pomoć i investicioni programi“. U okviru navedenih tema panelisti su ukazali da je Evropska komisija pokrenula debatu o budućnosti EU predstavljanjem Bijele knjige o budućnosti EU i Dokumenta za jačanje Ekonomske i monetarne unije u martu 2017. godine. Saopšteno je da Bijela knjiga obuhvata niz scenarija o razvoju Evrope do 2025. godine, dok se Dokument posebno fokusira na principe jačanja Ekonomske i monetarne unije. Ukazano je na Program podrške strukturnim reformama kojim se pruža institucionalna pomoć državama članicama, i istaknuto da su reforme u postizanju jedinstveng digitalnog tržišta najveći izazov.

Diskusija učesnika bila je fokusirana na viziju budućeg dizajna Ekonomske i monetarne unije, način jačanja demokratske odgovornsti i ulozi nacionalnih parlamenata, podsticaje koji bi osigurali sprovođenje strukturnih reformi, kao i način postizanja konvergencije mjera finansijske pomoći EU.

Drugog dana konferencije, održane su dvije sesije pod nazivom „Efikasna naplata poreza“ i „Promjene u EU i izazovi za budžet EU“. U okviru navedenih tema panelisti su predstavili Dokument o budućnosti finansija EU, koji je Evropska komisija objavila u junu 2017. godine, a koji naglašava potrebu za procjenom finansiranja budžeta EU sa reformom rashodne strane. Ukazano je i na rezultate studije o ekonomskom uticaju „Bregzita“ na EU27, na potrebu pregovaranja o novom višegodišnjem finansijskom okviru s obzirom da sadašnji završava 2020. godine, kao i da će korišćenje novih tehnologija i povećanje efkasnosti rada poreske uprave pomoći u naplati poreza.

Diskusija učesnika bila je fokusirana na identifikovanje najboljih praksi i izazova u sprovođenju efikasne poreke administracije, način unapređenja rada poreskih organa, kao i na finansiranje budžeta EU i način suočavanja sa izazovima  u narednih deset godina.

Konferencija je omogućila razmjenu mišljenja o prenošenju strožijih budžetskih pravila iz Ugovora o fiskalnoj stabilnosti u zakon EU, kao i razmjenu informacija i najboljih praksi sa ciljem jačanja saradnje između parlamenata i ostvarivanju demokratske odgovornosti u budžetskoj politici EU.

Panelisti su naglasli da skroman ekonomski rast, niske plate i male investicije, praćene produbljivanjem socijalne i ekonomske nejednakosti, i dalje predstavljaju problem. Stoga, države članice moraju nastaviti sa reformama koje su neophodne za održivo finansiranje i veći ekonomski rast. U vezi sa tim, saopšteno je da će Evropska komisija, 6. decembra 2017. godine, objaviti paket predloga za jačanje Ekonomske i monetarne unije.

Saopšteno je da će se naredna konferencija o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u EU održati u februaru 2018. godine u Briselu, a u okviru bugarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.