utorak, 07 novembar 2017 17:33

Održan regionalni sastanak na temu „Inovativna sredstva za nadzor i neformalne platforme parlamentaraca za unapređenje nadzora i transparentnosti“

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić i član Odbora, Petar Smolović učestvovali su na regionalnom sastanku na temu „Inovativna sredstva za nadzor i neformalne platforme parlamentaraca za unapređenje nadzora i transparentnosti: Prezentacija portala za nadzor nad javnim finansijama“, koji je, u organizaciji UNDP-a (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) u partnerstvu sa Narodnom skupštinom Republike Srbije uz podršku SDC-a (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), održan 6. i 7. novembra 2017. godine, u Nardonoj skupštini Republike Srbije.

Tokom dvodnevnog sastanka Dubravka Filipovski, narodna poslanica, predsjednica GOPAC-a (Globalna mreža parlamentaraca za borbu protiv korupcije) u Srbiji, predstavila je rezultate ogranka ove mreže u Srbiji i akcioni plan GOPAC-a, sa osvrtom na važnost uloge poslanika u ovom procesu. Takođe, predstavljen je portal za nadzor nad javnim finansijama; razmijenjena iskustva u pogledu implementacije antikorupcijskog zakonodavstva, institucija i mehanizama za borbu protiv korupcije; razgovarano o mogućnosti definisanja regionalnog plana za kolegijalnu razmjenu koja se odnosi na SDGs (ciljeve održivog razvoja) i akcionim planovima za OGP (Partnerstvo za otvorenu upravu), kao i mogućim aktivnostima UNDP-a u vezi sa koordinisanom regionalnom podrškom parlamentarnim aktivnostima.