četvrtak, 16 novembar 2017 20:00

Održana Regionalna parlamentarna konferencija „Jačanje zakonodavnog nadzora u parlamentima zemalja Zapadnog Balkana“

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Petar Smolović i Filip Vuković, učestvovali su na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji zemalja Zapadnog Balkana pod nazivom „Jačanje zakonodavnog nadzora u parlamentima zemalja Zapadnog Balkana“, koja je održana u Skoplju, Republika Makedonija, 15. i 16. novembra 2017. godine.

Regionalnu parlamentarnu konferenciju, koju je organizovala Vestminsterska fondacija za demokratiju i Svjetska banka, u saradnji sa NPC-om (Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana), otvorio je predsjednik Parlamenta Republike Makedonije, Talat Džaferi, a učesnicima su se obratili i predsjednik Odbora za evropske integracije, Artan Grubi, viši programski menadžer za Evropu i Centralnu Aziju Vestminsterske fondacije za demokratiju, Kris Levik i ambasadorka Republike Švajcarske u Republici Makedoniji, NJ.E. Sibil Suter.

Tokom konferencije, poslanici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija), sa predstavnicima Svjetske banke i međunarodnim ekspertima, razgovarali su o parlamentarnoj praksi koja se odnosi na: zakonodavni nadzor budžeta, modalitetima za unapređenje nadzora kroz veće uključivanje parlamentaraca u aktivnosti koje su vezane za praćenje realizacije budžetskih politika, efikasnost nadzora, pružanje podrške u analizi kompleksnih dokumenata, kao što su budžet i završni račun budžeta, od strane nezavisnih institucija i službi parlamenata, odnos sa vrhovnim revizorskim institucijama, jačanje transparentnosti ukupnog budžetskog procesa, posebno u dijelu koji se odnosi na razmatranje u parlamentima i dr.

Na konferenciji predstavljeni su i nalazi PEFA odnosno alata za procjenu statusa upravljanja javnim finansijama, u dijelu koji se odnosi na indikator 18 - zakonodavni nadzor nad budžetom i indikator 31 - zakonodavni nadzor nad revizorskim izvještajima.

U okviru konferencije organizovana je i posjeta Parlamentu Republike Makedonije.