ponedjeljak, 19 mart 2018 16:02

Predstavljen rad Parlamentarne budžetske kancelarije u okviru Projekta „Jačanje finansijskog nadzora Skupštine Crne Gore“

Na danas održanom sastanku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet predstavljeni su rezultati projekta „Jačanje finansijskog nadzora Skupštine Crne Gore“, koji je realizovan uz finansijsku podršku i saradnju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju i ambasadom Velike Britanje u Podgorici.

Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić, podsjetio je da je projekat započet u maju 2016. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između Skupštine Crne Gore i Vestminsterske fondacije za demokratiju. Saopštio je da su tokom dvogodišnjeg trajanja projekta istraživači parlamentarne budžetske kancelarije pružali stručnu i tehničku podršku skupštinskim Odborima i poslanicima u analizi kompleksnih dokumenata koji se odnose na oblast javnih finansija, te da je kancelarija opravdala očekivanja.

Tokom sastanka ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Nj.E. Alison Kemp, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Jovićević i direktor programa za Zapadni Balkan, Vestminsterska fondacija za demokratiju, Emil Atanasovski, između ostalog, konstatovali su da je: projekat uspješno realizovan, neophodno nastaviti sa jačanjem kontrolne uloge parlamenta i sagledati mogućnost organizacionog integrisanja budžetske kancelarije u okviru službe Skupštine. Takođe, ukazano je da bi formiranje budžetske kancelarije, imajući u vidu prethodno jačanje kapaciteta skupštinske službe i uvođenje prakse da svi zainteresovani odbori razmatraju predlog budžeta u domenu oblasti za koje su nadležni, značajno doprinijelo unapređenju parlamentarnog nadzora budžeta.