utorak, 15 maj 2018 09:08

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovao na sastanku u okviru bugarskog predsjedavanja Savjetom EU

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić učestvovao je na sastanku predsjedavajućih odborima za energetiku nacionalnih parlamenata, koji je organizovan u okviru bugarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) i održan 14. maja 2018. godine u Sofiji, Bugarska.

U uvodnim izlaganjima predsjednice Parlamenta Bugarske, Tsveta Karayancheve i predsjednika Odbora za energetiku u Parlamentu Bugarske, Delian Dobreva, saopšteno je da Bugarska aktivno učestvuje u formulisanju i implementaciji energetske politike EU koja je zasnovana na strategiji Evropske komisije i sastavljena od pet međusobno povezanih dimenzija: sigurnost, solidarnost i povjerenje; potpuno integrisano unutrašnje tržište energije; energetska efikasnost; klimatsko djelovanje - dekarbonizacija ekonomije; i istraživanje, inovacije i konkurentnost. Nakon uvodnih izlaganja, učesnici su vodili diskusiju u tri sesije.

Tokom prve sesije pod nazivom „Energetska infrastruktura i sigurno snabdijevanje“, panelisti su ukazali da je u susret najnovijim principima evropske energetske politike potrebno izmijeniti zakonodavni i regulatorni okvir zemalja članica EU. Istaknuto je da priprema za implementaciju Četvrtog energetskog paketa „Čista energija", zahtijeva primjenu niza novih politika vezanih za razvoj inovacija i novih tehnologija, pametnih mreža i upravljanje potrošnjom, kao i sajber-sigurnost na svim nivoima proizvodnje, prenosa i distribucije energije i energetskih resursa.

Panelisti druge sesije pod nazivom „Prelazak na čistu energiju u Evropi“ ukazali su da dinamične promjene u energetskom razvoju zemalja članica EU i rizici vezani za osiguranje kontinuiteta snabdijevanja energetskim sirovinama i energijom, kao i za dominaciju geopolitičkih nad ekonomskim interesima, postavljaju pitanje energetske sigurnosti u osnovi nacionalne sigurnosti svake države članice EU. Istaknuto je da izgradnja međusobno razvijene energetske infrastrukture između država članica Unije i garancija energetskog snabdijevanja kao i energetskih resursa u transparentnim konkurentskim uslovima, postaju glavni prioritet energetske politike EU.

Na trećoj sesiji sastanka pod nazivom „Tržišna integracija održivih izvora energije“ panelisti su istakli da je integracija energetskih tržišta i udruživanje energetskih proizvoda iz različitih izvora i mineralnih resursa jedan od uslova za uspješan razvoj održive energije EU i postizanje ciljeva Četvrtog paketa „Čista energija".

Tokom diskusija učesnici su saopštili da EU može biti održiva ako odražava specifičnosti pojedinih država članica i koristi nediskriminatorni pristup i tehnološku neutralnost, kao i da sve države članice teže energetskoj uniji koja će obezbijediti sigurnu, pristupačnu i nisko-ugljeničnu energiju za sve Evropljane. Na sastanaku, između ostalog, razmatrano je i pitanje visoke cijene prirodnog gasa u istočnoj Evropi u poređenju sa zapadnom Evropom, zatim, zavisnost regiona (Centralna i Jugoistočna Evropa) od jednog izvora snabdijevanja prirodnim gasom, kao i potreba za diversifikacijom. U vezi sa tim, saopštena je procjena o uštedi od oko 4 milijarde eura godišnje ukoliko bi region imao pristup do prirodnog gasa po cijenama uporedivim sa cijenama u zapadnoj Evropi.

Na kraju sastanka ocijenjeno je da je promovisanje regionalne saradnje i dobre povezanosti u Evropi od suštinskog značaja za obezbjeđenje sigurnog, funkcionalnog i pristupačnog energetskog okruženja. Stoga, istaknuto je da je glavni aspekt tog procesa upravo realizacija interkonekcije u regionu, što predstavlja dobru prilika za ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana.