srijeda, 19 septembar 2018 20:44

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali su na konferenciji u okviru austrijskog predsjedavanja Savjetom EU

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić i članica Odbora, Ana Nikolić učestvovali su na međuparlamentarnoj konferenciji na temu „Stabilnost, ekonomska koordinacija i upravljanje u Evropskoj uniji“, koja je održana 17. i 18. septembra 2018. godine u Beču, Austrija.

Konferenciju, koja je organizovana u okviru parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, otvorili su predsjednik Državnog vijeća, Volfgang Sobotka i predsjednica Saveznog vijeća, Inge Posch-Gruska, dok je konferencijom predsjedavao Karlheinz Kopf, predsjednik Odbora za finansije Državnog vijeća Republike Austrije. U uvodnim izlaganjima istakli su da zemlje EU moraju iskoristiti sopstvene potencijale kako bi obezbijedile konkurentnost, te da su inovacije i investicije u obrazovanje ključni stubovi koji omogućavaju evropsku konkurentnost. Takođe, naglašena je neophodnost uspostavljanja ravnoteže između ekonomskih i socijalnih aspekata. Nakon uvodnih izlaganja, učesnici su vodili diskusiju u četiri sesije.

Tokom prve sesije, koja se odnosila na implementaciju okvira fiskalne politike za EU, panelisti su ukazali da Evropa mora biti produbljena i pojednostavljena, te da treba iskoristiti trenutne, povoljne ekonomske uslove za podsticanje održive budžetske politike u Evropi. Saopštili su da je finansijska kriza pokazala da nedostaju adekvatni instrumenti za stabilizaciju makroekonomije, te da su potrebna jača, jednostavnija i fleksibilnija fiskalna pravila kako bi se osigurala usklađenost svih država članica EU.

Panelisti su pozvali palamentarce na snažniju političku diskusiju o Fiskalnom sporazumu, na povećanju transparentnosti u pogledu uloge nacionalnih parlamenata, kao i na proširenju vladinih ovlašćenja u monitoringu. Ukazali su na značaj Evropskog semestra, uz uvjerenje da ga treba dodatno proširiti uključujući nacionalne parlamente.

Druga sesija bila je usmjerena na investicije, inovacije i obrazovanje kao pokretače u konkurentnoj Evropi. Istaknuto je da se moto austrijskog predsjedavanja, "Evropa koja štiti", ne može razumjeti samo u kontekstu sigurnosti i borbe protiv ilegalne migracije, već i u pogledu osiguranja prosperiteta i konkurentnosti. Panelisti su ukazali da je Evropa je i dalje vodeća trgovinska sila i najveće jedinstveno tržište na svijetu, ali da je njen uticaj opada, te da bi ostali konkurentni na međunarodnoj sceni i stvarali najbolje uslove za uspeh budućih generacija, potrebno je napredovati u inovacijama i digitalizaciji.

Rasprava se fokusirala na pitanje kako države članice EU mogu da pređu sa svojih različitih polaznih osnova ka zajedničkoj investicionoj i istraživačkoj politici. Učesnici su istakli da je posebno važno da manje i ekonomski slabije države članice imaju uravnotežen i jednak pristup finansiranju, kao i investiranju u obuke i doživotno učenje.

U okviru treće sesije, koja je bila fokusirana na mehanizme za suzbijanje utaje poreza, panelisti su ukazali na potrebu za pravičnijom poreskom politikom, što predstavlja zadatak koji nijedna zemlja ne može ostvariti samostalno. Takođe, ukazali su na potrebu za aktivnstima na oporezivanje digitalne ekonomije i uvođenje zajedničkog modela poreza na dobit pravnih lica. Saopšteno je da samo Austrija gubi oko 1 milijardu eura godišnje zbog poreske prevare i evazije, te su parlamentarci pozvani da kroz svoj doprinos pomognu da predlozi EU postignu napredak. Ukazano je, između ostalog, i na zajedničku konsolidovanu korporacijsku poresku bazu kao važnu komponentu u borbi protiv nepravične poreske konkurencije.

Tokom četvrte sesije, koja je bila usmjerena na digitalizaciju i njene reperkusija na zapošljavanje, panelisti su istakli da se izrada politika u ovoj oblasti mora fokusirati na ublažavanje strahova i iskorišćavanje mogućnosti. Naglasili su neophodnost i značaj inovacija i digitalizacije podržavajući primenu principa supsidijarnosti. Ukazali su na novu evropsku industrijsku politiku, koja obuhvata zaštitu životne sredine i potrošača, a koja je u skladu sa globalnim tržištima. Takođe, naglašeno je da proces sticanje digitalnih kompetencija mora uključiti svakog, te je shodno tome, neophodna promocija digitalnih vještina.

Na kraju sastanka ocjenjeno je da su nužno potrebni zajednički napori kako bi se Evropa suočila sa izazovima ekonomske i fiskalne politike. Parlamentarci su, između ostalog, pozivali na upotpunjavanje Bankarske unije, stvaranje Evropskog monetarnog fonda, na obezbeđivanje prava nacionalnih parlamenata u svijetlu reforme Evropskog mehanizma za stabilnost, kao i upozorili da socijalna dimenzija ne smije biti isključena iz diskusija o stabilnosti fiskalne politike.

Postojalo je opšte sagledavanje činjenice da je Evropi potrebna nova industrijska politika, uz povećanje ulaganja u obrazovanje i inovacije, te da EU mora biti jedinstvena i usredsređena na sopstvene snage ako želi da drži korak sa Sjedinjenim Američkim Državama i Azijom na međunarodnoj konkurenciji. Parlamentarci su ukazali na urgentnu potrebu za rješenjima za digitalno oporezivanje i harmonizaciju poreza na dobit pravnih lica. Važna pitanja za parlamentarce uključivala su i borbu protiv poreskih rajeva, kao i ubrzavanje tempa poreza na finansijske transakcije.

Predsjedavajući konferencije pozvao je članove nacionalnih parlamenata da razmijene ideje koje su istaknute tokom konferencije sa poslanicima u svojim parlamentima, jer parlamentarci približavaju evropske politike građanima i time doprinose zajedničkoj cjelini.