utorak, 15 januar 2019 16:00

Održana 63. sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Na 63. sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, održano je konsultativno saslušanje na temu: „Stanje u bankarskom sektoru Crne Gore“, kojem su prisustvovali predstavnici Centralne banke Crne Gore.

Guverner Centralne banke Crne Gore u uvodnom obraćanju, između ostalog, podsjetio je da je osnovni cilj Centralne banke Crne Gore finansijska stabilnost i obavijestio Odbor da: su indikatori bankarskog sistema u 2017. i 2018. godini bili pozitivni, kao i da su rizici finansijske stabilnosti u 2018. godini bili umjerenog intenziteta; je prisutan visok stepen likvidnosti i solventnosti banaka i da su sistemski rizici izmješteni na nivo individualnih banaka, kao i da je ostvaren pun stepen finansijske stabilnosti i da je prisutan trend rasta depozita. Takođe, ukazao je da je 7. decembra 2018. godine uvedena privremena uprava u dvije banke.

Tokom saslušanja članovi Odbora bili su u prilici da dobiju informacije o kretanjima u bankarskom sistemu Crne Gore; informacije u vezi sa uvođenjem privremene uprave u „Atlas banci“ AD Podgorica i „Invest banci Montenegro“ AD Podgorica; očekivanjima u pogledu različitih, mogućih scenarija u vezi sa istim; ulozi Fonda za zaštitu depozita; saradnji CBCG sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom i slično.

Nakon višečasovne rasprave, a imajući u vidu potrebu praćenja stanja u ovoj oblasti, predsjednik Odbora, najavio je održavanje sjednice Odbora na kojoj će biti pozvani predstavnici Fonda za zaštitu depozita.