četvrtak, 28 februar 2019 16:07

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet održao 66. sjednicu

Održano konsultativno saslušanje na temu:„Utvrđivanje cijena električne energije i određivanje tarifnih paketa“

Na danas održanoj sjednici, Odbor je, u prisustvu predstavnika Ministarstva ekonomije, Regulatorne agencije za energetiku i Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG), održao konsultativno saslušanje na temu: „Utvrđivanje cijena električne energije i određivanje tarifnih paketa“.

Sjednici je, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovala predstavnica NVO – Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Nakon višečasovne rasprave, Odbor je bio u prilici da se upozna sa stanjem u energetskom sektoru sa posebnim fokusom na oblast utvrđivanja cijena električne energije i određivanja tarifnih paketa, povećanje cijena električne energije za 2019. godinu, kao i dodatnim uslovima snabdijevanjima kroz različite modele snabdijevanja (osnovni, plavi, crveni i zeleni model) čime je EPCG prvi put omogućila kupcu da bira jedan od ponuđenih tarifnih modela sndbijevanja u zavisnosti od potrošnje koju ostvaruje.

Takođe, Odbor je upoznat sa kretanjem cijena električne energije za snabdijevanje distributvnih kupaca u Crnoj Gori u prethodnom desetogodišnjem periodu, prosječnim cijenama električne energije u regionu i zemljama Evropske unije u 2018. godini, a koja je u Crnoj Gori na nivou od oko 50% prosječne cijene na nivou zemalja EU i dr.

Tokom rasprave, postavljena su brojna pitanja i iskazane dileme u pogledu obračuna cijena električne energije, iznosa gubitaka koji ulaze u cijenu električne energije, primjeni čl. 249 i 250 Zakona o energetici, obračuna poreza na dodatu vrijednost imajući u vidu troškove gubitaka koji ulaze u cijenu električne energije, modelima za podsticaje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, aktivnostima u vezi sa revitalizacijom distributivne mreže, finansijskih efekata uvođenja novih tarifnih paketa i informisanosti građana odnosno kupaca o navedenim novim tarifnim paketima, aktivnostima koje se sprovode u vezi sa poboljšanjem kvaliteta distributivne mreže i smanjenju problema koji se odnose na napajanje električnom energijom i sl.