utorak, 24 decembar 2019 12:39

Održana 101. sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Na danas održanoj sjednici, Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je podnijela grupa poslanika.

Odbor se, u skladu sa članom 71 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, upoznao sa Finansijskim planom Centralne banke Crne Gore za 2020. godinu.

Takođe, Odbor se upoznao i sa Nacrtom programa ekonomskih reformi  (PER) za Crnu Goru za period 2020-2022. godina. U skladu sa novim pristupom EU u ekonomskom dijalogu sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji, Crna Gora već šestu godinu za redom pripremila je Program ekonomskih reformi. PER je dokument u kome Vlada Crne Gore predstavlja: ekonomsku politiku za narednu godinu i srednjoročni period i osnovu za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu EU integracija. Imajući u vidu navedeno fokus dokumenta je na jačanju privrednog rasta, uz održivu fiskalnu disciplinu i sprovođenje adekvatnih reformi koje doprinose sveukupnoj konkurentnosti zemlje.

U skladu sa članom 148 Poslovnika Skupštine, Odbor je polazeći od sugestije predstavnika predlagača i sugestija pojedinih članova Odbora, utvrdio više amandmana i predloga zaključaka na Predlog zakona o Budžetu Crne Gore za 2020. godinu, kao i amandmane na Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2020. godinu.