subota, 18 novembar 2017 17:03

Predsjednik Odbora za evropske integracije učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o komuniciranju evropskih integracija između država članica i zemalja proširenja

Na konferenciji bilo riječi o evropskim vrijednostima i evropeizaciji zemalja regiona

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović učestvovao je na internacionalnoj konferenciji u organizaciji Crnogorske pan-evropske unije, koja je na temu „Za Evropu: Komuniciranje evropskih integracija između članica EU i zemalja proširenja“, održana danas u Podgorici.

Konferenciju je otvorio šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, koji je istakao veliki posao koji je Crna Gora dosad ostvarila na putu ka EU, istovremeno kazavši da pravi posao tek predstoji i poželio sreću Crnoj Gori na daljem putu integracija. Alan Ternoar, predsjednik Internacionalne pan-evropske unije, kazao je da je Crna Gora inspirisana Mediteranom dugo kreirala svoj put ka Evropskoj uniji, te da je u procesu proširenja najvažnija želja naroda da se pristupi velikoj evropskoj porodici. Predsjednica Crnogorske pan-evropske unije Gordana Đurović podsjetila je na crnogorsku težnju ka EU još od obnove nezavisnosti i skrenula pažnju na to da evropski rječnik mora biti razumljiviji građanima, napominjući da Crnu Goru na evropskom putu očekuje dinamična 2018. godina.

Na konferenciji je bilo riječi o evropskim vrijednostima i evropeizaciji jugo-istočne Evrope, gdje su članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske i Slovenije govorili o izazovima svojih zemalja na putu integracija, a važna tema su bili i izazovi sa kojima se suočavaju zemlje proširenja, gdje su svoja iskustva podijelili predsjednici pan-evropskih unija zemalja regiona.