srijeda, 23 maj 2018 20:04

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa francuskim senatorima

Pohvaljen napredak Crne Gore i dosadašnji rezultati na njenom putu ka EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović i Momčilo Martinović sastali su se danas sa francuskim senatorima Simonom Suturom (Simon Sutour) i  Klodom Kernom (Claude Kern) kako bi razmijenili mišljenje o aktuelnim pitanjima u oblasti evropskih integracija.

Sastanak je obilježio razgovor na temu dinamike pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, sa osvrtom na Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori i nedavno usvojenu Deklaraciju u Sofiji. Poslanici su istakli da Crna Gora predvodi proces integracija na Zapadnom Balkanu, što potvrđuje ne samo dinamika pregovaračkog procesa, već i njena opredjeljnost za zaštitu evropskih vrijednosti. Takođe, istaknuto je da Crna Gora u Francuskoj vidi značajnog partnera u pogledu ostvarivanja njenog glavnog spoljnopolitičkog cilja, uz očekivanje dodatnih podsticaja za što brže učlanjenje Crne Gore u porodicu evropskih naroda.

Francuski senatori su naglasili da Crna Gora, kroz učestvovanje na sastancima na evropskom nivou u svojstvu države kandidata, već ima priliku da učestvuje u evropskim procesima, te da proces pridruživanja zavisi od postignutih rezultata na tom polju.

Sagovornici su se saglasali da je potrebno kontinuirano postizati rezultate na polju ostvarivanja pravnih, političkih i ekonomskih kriterijuma, te uložiti napore kako bi se održala započeta dinamika pregovoranja. Mišljenje evropskih zvaničnika da sigurnost Evrope zavisi od bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu predstavlja šansu država u regionu za bržu integraciju, zaključeno je na sastanku.

Pored senatora, sastanku je prisustvovala i NJ.E. Kristin Tudic (Christine Toudic), ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori.