srijeda, 14 novembar 2018 15:15

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Josipom Juratovićem, članom Bundestaga

Razmijenjena mišljenja o aktuelnim izazovima na unutrašnjim reformama Crne Gore i budućim koracima na tom polju, kao i o aktuelnim izazovima Evropske unije i procesa pristupanja

 

U sklopu zvanične posjete poslanika Bundestaga Josipa Juratovića Crnoj Gori, koju je organizovala njemačka fondacija Friedrich Ebert, u Skupštini Crne Gore je upriličen sastanak sa predsjednikom i članovima Odbora za evropske integracije.

Juratović je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji, ali da se ona kroz pozitivan pristup reformama, ostvarenim rezultatima i ne bježeći od problema, mora boriti za mjesto u EU, čiji su temelji izgrađeni na ideji mira i društvu vrijednosti. On je govorio i o važnosti različitosti dijaloga u parlamentu, koji je najviša institucija demokratskog društva, kao i o saradnji parlamenta sa nevladinim sektorom.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović je istakao da građani Crne Gore žele vidjeti konkretne rezultate i promjene u procesu pristupanja EU, zbog čega je dosadašnji pristup doprinio porastu evroskepticizma, i dodao da na to dodatno utiče i percepcija trenutne migrantske krize od strane građana Crne Gore.

U razgovoru o razlozima bojkota rada Skupštine od strane dijela opozicionih partija, Juratović je iznio stav da događaji na dan parlamentarnih izbora 2016. godine ne doprinose jačanju demokratskog izbornog ambijenta, i u konačnom nisu u interesu nijedne političke stranke u Crnoj Gori.

Članovi Odbora su sa poslanikom Juratovićem razgovarali o različitim aspektima procesa pristupanja. Poslanica Marija Maja Ćatović istakla je da je cilj Crne Gore Evropska unija u kojoj se poštuje i kontinuirano uči demokratija, dodajući da Crna Gora poštovanjem različitosti i multinacionalnim skladom dokazuje da već njeguje evropske vrijednosti.  Poslanica Daliborka Pejović ukazala je na različito vrednovanje političkih i tehničkih aspekata pregovaračkog procesa u izvještajima Evropske komisije, navodeći to kao dodatan izazov prilikom ispunjavanja kriterijuma za otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i 8 – Konkurencija. Poslanik Mihailo Anđušić je govorio o posvećenosti Odbora parlamentarnoj diplomatiji, kao i o inicijativi za buduću još tješnju saradnju sa parlamentima zemalja članica EU, među njima i sa Bundestagom. 

Na sastanku se razgovaralo i o opštoj stabilnosti Evropske unije, doprinosu reformi na bolji život građana, o ekonomskoj situaciji i njenom uticaju na podršku procesu pristupanja EU, kao i o slobodi medija u Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvovao i Max Brändle, direktor fondacije Friedrich Ebert, kancelarija za Srbiju i Crnu Goru.