utorak, 19 februar 2019 12:04

Zamjenik predsjednika Odbora za evropske integracije sastao se sa ambasadorkom Bugarske

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o postignutim rezultatima Crne Gore i njenim narednim koracima u procesu pristupanja EU, kao i o budućim modelima saradnje koji će doprinijeti jačem povezivanju i saradnji dvije države. 

Zamjenik predsjednika Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović ugostio je Nj.E. Meglenu Plugčijevu-Aleksandrovu, novoizabranu ambasadorku Republike Bugarske u Crnoj Gori.

Zamjenik predsjednika Vuksanović kazao je da Odbor za evropske integracije gaji dobre odnose sa bugarskim kolegama, o čemu svjedoči Protokol o saradnji između Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske, koji je potpisan  u septembru prošle godine u Sofiji, kao i redovni bilateralni sastanci dva odbora na godišnjem nivou.

Nj.E. ambasadorka Plugčijeva-Aleksandrova istakla je da će svoju ambasadorsku misiju iskoristiti da na najbolji način na svim važnim evropskim adresama predstavi ostvarene uspjehe i trenutne napore Crne Gore na putu ka članstvu u EU. Plugčijeva-Aleksandrova je kazala da je za Bugarsku politika proširenja visoko na političkoj agendi i da pruža podršku Crnoj Gori za otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija. Ambasadorka je istakla važnost postizanja vidljivih rezultata sprovedenih reformi u zemlji, a svoj doprinos budućoj saradnji vidi i u iniciranju sastanaka sa relevantnim predstavnicima Evropskog parlamenta i evropskim zvaničnicima, kako bi se na najbolji način predstavili ostvareni napredak, ciljevi i izazovi Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu.

Vuksanović je istakao da će temelji saradnje koji su postavljeni na sastanku biti od velike koristi kako Odboru za evropske integracije, tako i Crnoj Gori, jer je važno uvjeriti evropske partnere da se na putu ka Evropskoj uniji reforme sprovode na pravi način. Vuksanović je kazao da će članstvo Crne Gore u EU dodatno ojačati prijateljske odnose dvije zemlje, ističući da će Zapadni Balkan svojim članstvom doprinijeti kulturnom bogatstvu Unije.