utorak, 18 februar 2020 17:11

Održan sastanak predsjednika Odbora za evropske integracije sa ambasadorkom Republike Estonije

Razgovarano o napretku i izazovima Crne Gore u procesu pristupanja EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović danas je održao sastanak sa nerezidentnom ambasadorkom Republike Estonije u Crnoj Gori, Nj.E. Kristi Karelson (Kristi Karelsohn). Na sastanku je bilo riječi o procesu pristupanja Crne Gore EU i podršci EU reformskim procesima u zemlji.

Predsjednik Odbora za evropske integracije pohvalio je rad i napore državne administracije na ispunjavanju zahtjevnih obaveza iz pregovaračkog procesa, ali je istakao da je najvažniji izazov za napredak u procesu pristupanja politička volja kako na domaćem tako i na evropskoom nivou. Kao ključnu oblast koja određuje dinamiku pregovora Radunović je naveo vladavinu prava, te izrazio očekivanje da će kroz pozitivni pritisak Evropska unija podstaći bolje rezultate Crne Gore u poglavljima 23 i 24.

Na sastanku je razgovarano o podršci građana Crne Gore procesu evropskih integracija, kao i o predlogu nove metodologije za pregovore o članstvu u EU. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori i razmotrili mogućnosti dalje saradnje.

Sastanak je organizovan u sklopu zvanične posjete Nj.E. Karelson Crnoj Gori.