petak, 19 jun 2020 15:30

Održana 40. sjednica Odbora za evropske integracije

Razmotrena Informacija o programima podrške EU Crnoj Gori za 2019. godinu 

Na danas održanoj 40. sjednici, članovi Odbora za evropske integracije su razmotrili Informaciju o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2019. godinu.

Ključne aspekte Informacije članovima Odbora predstavili su Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU i Bojan Vujović, savjetnik zamjenika glavnog pregovarača – nacionalnog IPA koordinatora, koji su  govorili o sprovođenju preostalih projekata iz Instrumenta pretpristupne podrške 2007 – 2013 (IPA I), te pripremi i sprovođenju projekata obuhvaćenih finansijskom perspektivom 2014 – 2020 (IPA II). Dodatno, potvrđeno je da su dobijene i prve informacije od Evropske komisije o finansijskoj podršci EU za period 2021 – 2027 (IPA III), kao i da prve nacrte detaljnijih pravila u vezi sa novom finansijskom perspektivom države korisnice IPA-e mogu očekivati tokom 2020. godine.  

Na sjednici je razgovarano i o finansijskoj pomoći EU Crnoj Gori u iznosu od 53 miliona eura, koja je iz postojećih sredstava opredijeljenih u okviru IPA II (2014-2020) preusmjerena za podršku zdravstvenom sistemu i ekonomiji u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19.

Komentari i pitanja članova Odbora, tokom rasprave koja je uslijedila, odnosili su se na preciznije informacije o trošenju sredstava, faze realizacije određenih projekata, preusmjerena sredstva EU u kontekstu suočavanja sa posljedicama pandemije i njihovo buduće korišćenje, ali i na pitanje kapaciteta i odliva kadrova na državnom i lokalnom nivou. Članovi Odbora bili su zainteresovani i za način i buduće kriterijume po kojima će se opredjeljivati sredstva u okviru nove finansijske perspektive IPA III (2021-2027).

Predsjednik Slaven Radunović je sa članovima Odbora razgovarao i o planiranim budućim aktivnostima Odbora, te iste upoznao sa ključnim zaključcima plenarnog zasijedanja COSAC – a koje je bilo organizovano putem video konferencije.