utorak, 17 oktobar 2017 11:46

Učešće članova Odbora za ljudska prava i slobode na Obuci „Etički standardi, dobro ponašanje i sprječavanje sukoba interesa“

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode, zajedno sa članovima Odbora za antikorupciju, Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora, učestvovaće na Obuci „Etički standardi, dobro ponašanje i sprječavanje sukoba interesa“. Obuka će se održati u Podgorici, 18. oktobra 2017. godine.

Obuku organizuje Savjet Evrope u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku – Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori.

Uvodna izlaganje imaće: predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović, predstavnik Agencije za sprječavanje korupcije Mladen Tomović, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angela Longo i program menadžerka u Kancelariji Ana Selić. Obuku će voditi ekspert Savjeta Evrope Quentin Reed.

Obuka predstavlja nastavak aktivnosti realizovanih za poslanike Skupštine Crne Gore, koje su uključivale sastanak predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Halila Dukovića sa ekspertom Quentin Reed-om, u decembru 2016, Radionicu “Etika i sprječavanje sukoba interesa” na kojoj je predstavljen Nacrt smjernica dobrog ponašanja u martu 2017. i sastanak predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode sa šeficom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, održan 10. oktobra 2017.

Cilj ove aktivnosti je obučavanje poslanika za primjenu Smjernica dobrog ponašanja kako bi se doprinijelo ispunjavanju preporuka iz GRECO Izvještaja IV Evaluacione runde, kao i da bi se unaprijedilo sprovođenje Etičkog kodeksa poslanika i Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Obuka će uključiti praktične primjere i svakodnevne etičke izazove sa kojima se suočavaju poslanici, kao i primjere dobre prakse u skladu sa međunarodnim standardima.