ponedjeljak, 06 novembar 2017 10:44

Posjeta Odbora za ljudska prava i slobode Maloj grupnoj kući u Bijelom Polju

Posjeta će se održati 7. novembra 2017. godine

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore posjetiće Malu grupnu kuću u Bijelom Polju.

Posjeta će biti organizovana 7. novembra 2017. godine u 13 sati.

Mala grupna kuća u Bijelom Polju je počela sa radom u novembru 2015. godine i namijenjena je djeci sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja ili djeci čijim je roditeljima oduzeto to pravo.

Stvaranje ove grupne zajednice rezultat je dobre bilateralne saradnje Crne Gore i SAD, te saradnje građana Bijelog Polja, Ministarstva  rada i socijalnog staranja, UNICEF-a, Programa humanitarna pomoć Evropske komande oružanih snaga SAD, Kancelarije vojnog atašea i Kancelarije za vojnu saradnju.

Cilj posjete je da se članovi Odbora upoznaju sa načinom funkcionisanja ovog novog servisa socijalnih usluga. Takođe, na ovaj način Odbor će, u okviru kontrolne i nadzorne uloge, nastaviti praćenje poštovanja prava djece sa teškoćama u razvoju.

Organizovanje posjete utvrđeno je Planom aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2017. sačinjenim na osnovu:

- Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, usvojene 16. marta 2017. godine,

- Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2016. godinu,

- Rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 2030 (2015), od 27. januara 2015.,

- Programa rada Vlade Crne Gore za 2017. godinu,

- aktivnosti Skupštine Crne Gore i

- jednog broja nerealizovanih aktivnosti iz Plana aktivnosti Odbora za 2016. godinu,

            kao i tačkom 8 Zaključka koji je Odbor donio na 60. sjednici, održanoj 17. februara 2016. povodom razmatranja Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori 2013-2017. godina, za 2015. i 2016.

Takođe, u Planu aktivnosti Odbora za 2017. akcenat je, između ostalog, stavljen i na aktivnosti koje se odnose na zaštitu prava lica sa invaliditetom, a posebno djece sa teškoćama u razvoju.

            Da posjete Malu grupnu kuću, pored članova Odbora, pozvani su predsjednik i članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i predstavnici: institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Opštine Bijelo Polje, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije UNICEF-a, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, kao i predstavnici Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ i „Građanske alijanse“.

 

pdfAgenda posjete