srijeda, 25 jul 2018 13:03

Održana 22. sjednica Odbora za ljudska prava i slobode

Usvojen Izvještaj o realizaciji Plana aktivnosti Odbora za period januar - jul 2018. godine

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 22. sjednici, razmotrio je i jednoglasno usvojio Izvještaj o realizaciji Plana aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2018. godinu, za period januar - jul 2018. godine.

Ocijenjeno je da Izvještaj sadrži detaljan pregled svih aktivnosti realizovanih u izvještajnom periodu, kako onih utvrđenih Planom za 2018. godinu, tako i dodatnih osam realizovanih aktivnosti. S obzirom na to da je Plan usvojen krajem I kvartala, za prva tri mjeseca nijesu planirane aktivnosti. Od šest aktivnosti utvrđenih za II kvartal, Odbor je realizovao tri, dok tri aktivnosti nijesu realizovane iz objektivnih razloga, jer određeni akti nijesu utvrđeni ili dostavljeni Skupštini i Odboru od strane Vlade Crne Gore. Takođe, od šest aktivnosti utvrđenih za III kvartal, Odbor je već realizovao dvije, dok preostale aktivnosti planira realizovati do kraja septembra 2018. Intenzitet aktivnosti dijelom je bio umanjen i zbog obaveza poslanika povodom održavanja predsjedničkih i lokalnih izbora u više opština.

U navedenom izvještajnom periodu u okviru zakonodavne uloge Skupštine, Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskoj upravi.

Odbor je u okviru kontrolne uloge Skupštine, u skladu sa članom 162 Poslovnika Skupštine, razmotrio pet godišnjih izvještaja: Izvještaj o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u 2017. godini (sa Izvještajima o radu i izvještajima o finansijskom poslovanju, zajedno sa izvještajima nezavisnog revizora savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica za 2017. godinu), Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu, Godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2017. godinu i Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za  2017. godinu.

Takođe, u skladu sa Planom aktivnosti predsjednik i članovi Odbora su posjetili Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Nikšiću- Sektor B, 10. jula 2018. godine.

Rad Odbora je transparentan i sjednice izazivaju interesovanje štampanih i elektronskih medija. U ovom izvještajnom periodu samo na vebsajtu Skupštine objavljeno je oko 180 stranica teksta.

Zaključeno je da je Odbor prepoznat po multisektorskom pristupu u radu i dobroj saradnji sa državnim organima i institucijama, međunarodnim organizacijama i nevladinim sektorom. 

Takođe, članovi Odbora su usvojili dvije Informacije o aktivnostima Odbora realizovanim u julu 2018. godine.

U okviru Tekućih pitanja, predsjednik Odbora dr Halil Duković je upoznao članove Odbora sa

Dopisom Generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova koji obavještava o posjeti ODIHR-ove misije za oblast ljudskih prava Crnoj Gori, koja će se održati od 27. do 30. avgusta 2018. Eksperti ODIHR-a će prikupljati informacije o stanju branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori, relevantnom institucionalnom i zakonodavnom okviru, politikama i praksama koje se odnose na zaštitu i saradnju sa braniteljima ljudskih prava i civilnim društvom, kao i o dobrim praksama i izazovima u ovoj oblasti. Odlučeno je da na zajedničkom sastanku eksperata ODIHR-a sa predstavnicima Odbora za ljudska prava i slobode, Zakonodavnog odbora i Odbora za bezbjednost i odbranu, planiranom za 27. avgust 2018. godine učestvuje predsjednik Odbora dr Halil Duković. U okviru iste posjete, 30. avgusta 2018. biće održan okrugli sto za predstavnike relevantnih institucija i civilnog društva na kojem će u ime Odbora za ljudska prava i slobode učestvovati predsjednik dr Halil Duković.                                                    

Takođe, članovi Odbora su informisani o Zaključcima Savjeta za građansku kontrolu rada policije usvojenim povodom analize kapaciteta i postupanja Uprave policije u slučajevima nasilja u porodici.