utorak, 13 novembar 2018 10:29

Učešće predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Halila Dukovića na Regionalnoj konferenciji „Tolerantna i inkluzivna društva na Zapadnom Balkanu“

Podgorica, 14. i 15. novembar

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na Regionalnoj konferenciji “Tolerantna i inkluzivna društva na Zapadnom Balkanu”, koja će se održati u Podgorici 14. i 15. novembra 2018. godine.

Konferenciju organizuje Odjeljenje za antidiskriminaciju Savjeta Evrope u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope pod nazivom “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.

Učesnici  Konferencije će biti visoki predstavnici ministarstava, institucija odgovornih za ljudska prava i nacionalne manjine; domaće institucije za zaštitu ljudskih prava (kao što su institucije Ombudsmana i tijela za jednakost); parlamentarci  koji su članovi  parlamentarnih tijela, komisija koja se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, antidiskriminacijom; organizacije civilnog društva iz oblasti antidiskriminacije, zaštite i promocije manjina; te službenici Evropske unije i Savjeta   Evrope i međunarodni eksperti.

Predstavnici institucija zaduženih za ljudska prava i slobode su  iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Kosova, kao i predstavnici Evropske unije, OEBS-a, Savjeta Evrope i Savjeta za regionalnu saradnju.

Svrha Konferencije je da identifikuje moguće oblasti za regionalnu saradnju u polju borbe protiv diskriminacije i zaštite manjina, kao i da ojača veze “Horizontal Facility” programa sa preporukama monitoring tijela Savjeta Evrope.

Događaj će otvoriti ambasador Zoran Janković, državni sekretar za političke poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Vlade Crne Gore, ambasador Aivo Orav, šef  Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Christian Ahlund, član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

Hallvard Gorseth, šef Odsjeka za anti-diskriminaciju u Generalnom direktoratu za demokratiju Savjeta Evrope i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju govoriće na temu „Zbog čega Regionalna konferencija: istorijat i ciljevi“.

O vezama između uspostavljanja standarda, monitoringa i saradnje u oblasti anti-diskriminacije govoriće Stefano Valenti, šef Jedinice za borbu protiv govora mržnje i saradnju u Odsjeku za anti-diskriminaciju u Generalnom direktoratu za demokratiju Savjeta Evrope, Siniša Bjeković, član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije i Tatjana Perić, savjetnica za suzbijanje rasizma i ksenofobije u Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U popodnevnim satima planirana je panel diskusija na temu „Uspješne inicijative za zaštitu manjina na Zapadnom Balkanu“ na kojoj će učestvovati: Brunilda Minarolli,  šefica Sekcije za ljudska prava, manjine i izvještavanje u Ministarstvu za evropske i inostrane poslove Albanije, Tihomir Knežiček, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, Hilmi Jashari, ombudsman Kosova, Zdenka Perović, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore,  Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Srbiji, Naser Muaremi, zamjenik šefa Odjela za regionalni razvoj u Ministarstvu lokalne samouprave u Makedoniji.

O vezama između suzbijanja govora mržnje i zaštite prava manjina govoriće  Milica Novaković, ekspertkinja, bivša pravnica u Sekretarijatu Evropskog suda za ljudska prava i prof. Rainer Hofmann, bivši predsjedavajući Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

Drugog dana Konferencije planiran je rad u okviru tri Radne grupe u kojima će se diskutovati o zakonodavnom okviru koji se odnosi na anti-diskriminaciju, sa posebnim akcentom na zaštitu nacionalnih manjina, o ulozi Tijela za ravnopravnost/ Ombudsmana i organizacija civilnog društva u suzbijanju diskriminacije i promovisanju tolerancije i uključenosti, kao i o promociji diverziteta u lokalnim zajednicama i suzbijanju govora mržnje. Moderatori Radnih grupa prof. Rainer Hofmann, Robert Gajda, komesar za zaštitu od diskriminacije iz Albanije i Marija Andreeva, koordinatorka projekta u Ohridskom institutu za ekonomske strategije i međunarodne poslove predstaviće rezultate rada Radnih grupa o dešavanjima u regionu, zajedničkim izazovima i snagama, nakon čega će završna obraćanja i preporuke  iznijeti Ivan Ivanišević, generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Vlade Crne Gore i Hallvard Gorseth, šef Odsjeka za anti-diskriminaciju u Generalnom direktoratu za demokratiju Savjeta Evrope.