srijeda, 03 april 2019 16:08

Održana 35. sjednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 35. sjednici, razmotrio je i jednoglasno usvojio Izvještaj o radu Odbora u 2018. i prvom kvartalu 2019. godine.

Ocijenjeno je da je Izvještaj o radu Odbora u 2018. i prvom kvartalu 2019. godine kvalitetan, sa detaljnim pregledom svih aktivnosti, kako onih utvrđenih Planom aktivnosti za 2018. godinu, tako i dodatnih 28 realizovanih aktivnosti. Od 22 aktivnosti utvrđene Planom za 2018. godinu, Odbor je realizovao 16 (73%), a iz objektivnih razloga nijesu realizovane četiri aktivnosti (18%). Riječ je o razmatranju sledećih akata:
- Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, koji je utvrđen na 47. sjednici Vlade Crne Gore 2. novembra 2017. godine, ali još nije dostavljen Skupštini;
- Strategija manjinske politike 2018-2023. s Akcionim planom za sprovođenje Strategije, za 2018. godinu koja nije utvrđena na Vladi;
- Strategija za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godine s Akcionim planom, za 2019. godinu, koja je utvrđena na Vladi CG krajem prvog kvartala 2019.godine i
- Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023. s Akcionim planom za sprovođenje Strategije za 2019. godinu koja je utvrđena na sjednici Vlade Crne Gore krajem prvog kvartala 2019.
Takođe, usled realizacije 28 dodatnih aktivnosti nijesu realizovane dvije iz Plana za 2018. godinu (9%) i to održavanje Tematske sjednice ''Prava lica sa invaliditetom u Crnoj Gori- Praćenje realizacije Zaključka Skupštine Crne Gore, donesenog povodom usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Zaključka Skupštine Crne Gore, donesenog povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama'' i Kontrolno saslušanje predstavnika nadležnih organa, učesnika Prve zajedničke sjednice Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na temu „Sprovođenje Zaključka sa konsultativnog saslušanja dva Odbora iz februara 2018. godine povodom realizacije standarda pristupačnosti fizičkog okruženja, prevoznih sredstava, informaciono- komunikacionih tehnologija, javnih objekata i usluga“.
U okviru zakonodavne uloge Skupštine, Odbor je tokom 2018. godine razmotrio dva predloga zakona: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskoj upravi i Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu. U prvom kvartalu 2019. Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu i Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.
U istom izvještajnom periodu Odbor je u okviru kontrolne uloge Skupštine, u skladu sa članom 162 Poslovnika Skupštine, razmotrio pet godišnjih izvještaja: Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u 2017. godini (sa šest izvještaja o radu i finansijskom poslovanju manjinskih savjeta za 2017. godinu); Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu; Godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2017. godinu; Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2017. godinu i Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2017. godinu. Takođe, Odbor je razmotrio Izvještaj o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode, smještenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, koji je Skupštini Crne Gore dostavio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda CG.
U skladu sa članom 68 Poslovnika Skupštine, takođe u okviru kontrolne uloge Skupštine, Odbor je razmotrio tri akta:
- Zaključna zapažanja Komiteta UN za prava djeteta o Kombinovanom drugom i trećem periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta,
- Izvještaj Radne grupe za Opšti periodični pregled (UPR), usvojen nakon pregleda situacije u pogledu ljudskih prava u Crnoj Gori koji je sproveo Savjet UN-a za ljudska prava u okviru Opšteg periodičnog pregleda, i
- Izvještaj o zaštiti od diskriminacije sa stanovišta djelovanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za period 1.01-31.07.2018. godine.
U protekloj godini održano je Kontrolno saslušanje Koordinatora Koordinacionog odbora za praćenje implementacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno-raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na oblast Konik 2017-2019, ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića na temu “Sumiranje rezultata implementacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno-raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na oblast Konik”.
Takođe, održana su tri Konsultativna saslušanja na teme „Aktivnosti u oblasti obezbjeđivanja pristupačnosti za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori“, „Implementacija Akcionog plana za sprovođenje Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja od 2017-2021. godine i aktivnosti preduzete na implementaciji Preporuka iz Izvještaja o evaluaciji sistema za praćenje stanja dječjih prava u Crnoj Gori za period 2014-2017. koji je, na zahtjev UNICEF-a, pripremila Coram International at Coram Children’s Legal Centre” i “Stanje u zatvorskom i pritvorskom sistemu Crne Gore”.
Rad Odbora je transparentan. Odbor objavljuje na sajtu Skupštine Plan aktivnosti, godišnji Izvještaj o radu, Izvještaj o radu Odbora za ljudska prava i slobode, kao radnog tijela nadležnog za nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja Etičkog kodeksa poslanika i veoma sadržajne informacije i zapisnike sa sjednica i svih aktivnostima ovog radnog tijela. Tokom 2018. i u prvom kvartalu 2019. godine na sajtu Skupštine, iz nadležnosti ovog Odbora, postavljeno je oko 565 stranica teksta.
Kada je riječ o aktivnostima Odbora, u skladu sa Planom aktivnosti za 2018. godinu, predsjednik i članovi Odbora su posjetili Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom- Sektor B u Nikšiću, 10. jula 2018. U susret Međunarodnom danu ljudskih prava, Odbor je organizovao Konferenciju na temu „Zaštita podataka o ličnosti u Crnoj Gori- zakonodavstvo i praksa“, održanu 5. decembra 2018. godine. U prvom kvartalu 2019. godine realizovana je Studijska posjeta Delegacije Odbora za ljudska prava i slobode Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake mogućnosti Državnog zbora i drugim relevantnim institucijama Republike Slovenije koje se bave ljudskim pravima i manjinskom politikom.
U proteklom periodu nastavljena je saradnja sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Saradnja sa NVO sektorom je intenzivna, a 1. novembra prošle godine potpisan je Sporazum o saradnji između Odbora za ljudska prava i slobode, Zakonodavnog odbora, Odbora za evropske integracije i Nevladine fondacije „Građanska alijansa“. Saradnja sa međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori takođe je veoma dobra i Odbor u kontinuitetu za svoj rad dobija pohvale od predstavnika međunarodnih organizacija.
Zaključeno je da će Odbor za ljudska prava i slobode i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom aktivnosti koje nas očekuju na putu evropskih integracija, sve u skladu sa svojom, Poslovnikom Skupštine, definisanom nadležnošću, kao i saradnju sa državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i medijima, a sve u cilju afirmacije, promocije, poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda svih građana Crne Gore.
Poslanik Momčilo Martinović je iznio svoja zapažanja o radu Stručne službe Odbora koja u pripremi sjednica Odbora poslanicima, članovima Odbora dostavlja i više informacija nego što je potrebno. Pohvalio je takav rad Stručne službe Odbora kojim se članovima Odbora omogućava dobra priprema za rad u Odboru preko blagovremeno dostavljenih, kvalitetnih informacija i stručnih mišljenja o svim aktima koja su predmet razmatranja na sjednicama Odbora. Takva stručna podrška članovima Odbora značajno doprinosi u radu, kako na sjednicama Odbora, tako i na plenumu. Informacije sa ovog Odbora, postavljene na Sajtu Skupštine, mogu da posluže i kao dobar edukativni materijal. Sa ocjenom poslanika Martinovića saglasili su se i ostali članovi Odbora.
Odbor je jednoglasno usvojio i Izvještaj o radu Odbora za ljudska prava i slobode, kao radnog tijela nadležnog za nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja Etičkog kodeksa poslanika za 2018. godinu. Ocijenjeno je da je Etički kodeks poslanika gotovo neprimjenjiv zbog manjkavosti normi Kodeksa. Izvještaj će biti dostavljen Kolegijumu Predsjednika Skupštine Crne Gore, na dalji postupak.