ponedjeljak, 24 jun 2019 15:46

Poslanik Martinović na promociji INSPIRE strategije

Član Odbora za ljudska prava i slobode Momčilo Martinović danas je prisustvovao događaju na kojem je promovisana INSPIRE strategija u Crnoj Gori, u organizaciji Centra za prava djeteta Crne Gore.

INSPIRE strategija je tehnički paket namijenjen svim subjektima u javnom, privatnom i civilnom sektoru na nacionalnom i lokalnom nivou  koji se bave sprečavanjem nasilja nad djecom i adolescentima. Predstavlja set od sedam strategija odabranih na osnovu najboljih dostupnih dokaza i sa najvećim potencijalom za smanjenje nasilja nad djecom.

Uvodna obraćanja na skupu imali su: Jelena Gluščević, predstavnica Centra za prava djeteta Crne Gore, Rajka Perović, direktorica Centra za prava djeteta Crne Gore, mr Dragan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Milena Karišik, predstavnica Child Protection Hub Associate i Sofija Kirsanov, članica lokalnog Dječjeg parlamenta iz Podgorice.

Jelena Gluščević iz Centra za prava djeteta je saopštila da je INSPIRE strategija usvojena od strane Ujedinjenih nacija, a pisana je od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Naglasila je da se očekuje da do 2030. godine budu ostvareni ciljevi ove Strategije. Podsjetila je da se veliki broj zemalja širom svijeta, među kojima je i Crna Gora, obavezao da učini dodatne napore u cilju smanjenja nasilja nad djecom.

Direktorica Centra za prava djeteta Rajka Perović je predstavila INSPIRE strategiju navodeći da je u njenom razvoju sarađivalo deset agencija sa dugom istorijom podsticanja dosljednog pristupa zasnovanog na dokazima u sprečavanju nasilja nad djecom. S obzirom da nasilje nad djecom uključuje fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje i da je oko milijardu djece prošle godine doživjelo neki oblik nasilja, ono ima značajne i trajne posljedice koje ugrožavaju dobrobit djece i mogu trajati do odrasle dobi. Većina ovog nasilja i njegov ogromni uticaj mogu se spriječiti kroz programe koji se bave njegovim uzrocima i faktorima rizika. Naglašeno je da nasilje proizilazi iz dejstva pojedinaca, odnosa, zajednice i društvenih faktora i da ova četiri nivoa predstavljaju ključne polazne tačke INSPIRE strategije. Istakla je da je vizija INSPIRE paketa svijet u kojem sve vlade, uz snažno učešće civilnog društva i zajednice, rutinski sprovode i prate intervencije kako bi spriječile i odgovorile na nasilje nad svom djecom i pomogle im da ostvare svoj puni potencijal. Ovaj dokument pojačava zaštitu djece garantovanu Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, koja obavezuje države potpisnice da preduzmu sve odgovarajuće zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere za zaštitu djece od svih oblika nasilja dok su na staranju kod roditelja, zakonskih staratelja ili bilo koje druge osobe koja se stara o djetetu. Ima za cilj da pomogne državama i zajednicama da ostvare rezultate definisane Ciljevima održivog razvoja.

INSPIRE paket obuhvata sedam strategija koje se odnose na: implementaciju i sprovođenje zakona, norme i vrijednosti, sigurno okruženje, podršku roditeljima i starateljima, prihode i ekonomsko osnaživanje, usluge odgovora i podrške i obrazovanje i životne vještine. Pored toga, INSPIRE uključuje dvije međusektorske aktivnosti koje zajedno doprinose povezivanju, jačanju i procjeni napretka implementacije sedam strategija.  Za svaku od strategija definisani su ciljevi i očekivani ishodi.

Cilj Strategije koja se odnosi na implementaciju zakona je da se osigura sprovođenje zakona kako bi se spriječilo nasilno ponašanje, smanjila prekomjerna upotreba alkohola i ograničio pristup mladih vatrenom i drugom oružju. Cilj Strategije koja se odnosi na norme i vrijednosti je jačanje normi i vrijednosti koje podržavaju nenasilne odnose pune poštovanja, brižne, pozitivne i rodno ravnopravne odnose za svu djecu i adolescente, dok strategija za sigurno okruženje podrazumijeva stvaranje i održavanje sigurne ulice i drugih okruženja u kojima se djeca i mladi okupljaju i provode svoje vrijeme. U okviru podrške roditeljima i starateljima planirano je smanjenje grube prakse roditeljstva i stvaranje pozitivnih odnosa roditelj- dijete kroz pomoć roditeljima da razumiju važnost nenasilnog disciplinovanja i djelotvorne komunikacije. Važno je poboljšati ekonomsku sigurnost i stabilnost porodica i doprinijeti smanjenju nasilja među intimnim partnerima i zlostavljanja djece. Takođe, značajno je da se poboljša pristup kvalitetnim zdravstvenim, socijalnim i uslugama krivičnog pravosuđa za svu djecu kojoj su potrebne ove usluge kako bi se smanjio dugoročni uticaj nasilja. Kada je riječ o sedmoj strategiji, zaključeno je da treba povećati pristup djece djelotvornijem, rodno ravnopravnom obrazovanju i socijalno-emocionalnom učenju, kao i obuci za životne vještine i osigurati da su školske sredine sigurne i podsticajne.

Direktorica Centra za prava djeteta je zaključila da implementacija INSPIRE strategije ne podrazumijeva definisanje novog programa, već predstavlja način za revitalizaciju, fokusiranje i širenje postojećih multisektorskih napora da se spriječi i odgovori na nasilje nad djecom. Svaka država će morati da prilagodi sadržaj paketa svojim specifičnim okolnostima i politikama.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova mr Dragan Pejanović je podsjetio da je nasilje nad djecom složen problem koji nanosi posljedice ne samo djeci, već i njihovim porodicama i cijelom društvu. Istakao je da je prema podacima Uprave policije prošle godine u Crnoj Gori evidentirano 335 maloljetnih lica žrtava krivičnih djela. Iako svako dijete može postati žrtva nasilja, naglasio je da su djeca sa smetnjama u razvoju posebno ranjiva. Podsjetio je na važnost Konvencije UN o pravima djeteta koja doprinosi zaštiti djece, prevenciji nasilja i artikulaciji glasa djece. Zaključio je da sprečavanje nasilja nad djecom predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Crne Gore koja u kontinuitetu preduzima brojne aktivnosti na stvaranju optimalnih uslova za bezbrižan rast i život djece.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežana Mijušković je saopštila da institucija Zaštitnika u saradnji sa Mrežom Zlatnih savjetnika Zaštitnika preduzima brojne aktivnosti na zaštiti djece od svih oblika nasilja, među kojima je i organizovanje Konferencije „Reci NE nasilju“ iz 2016. godine. Ocijenila je svaki oblik nasilja ostavlja dugoročne posljedice na djecu. Iako je Crna Gora ratifikovala veliki broj međunarodnih dokumenata koji se tiču prava djeteta, posebnu pažnju u narednom periodu treba posvetiti primjeni zakona i strateških dokumenata. Naglasila je da svako dijete u Crnoj Gori bez obzira u kojem području države živi treba da ima ista prava, a svjedoci smo da djeca ne ostvaruju ista prava u različitim sredinama. Ukazala je na važnu ulogu medija u promjeni svijesti o svim ljudskim pravima, a time i pravima djeteta, jer se samo uz njihovu pomoć može doprijeti do svakog građanina. Mišljenja je da bi na javnom servisu trebalo emitovati više edukativnih emisija posvećenih djeci. Istakla je da je ključna podrška roditeljima u vaspitanju i obrazovanju njihove djece i ukazala na važnost škola koje treba da budu ne samo obrazovne, već i vaspitne ustanove. Zamjenica Zaštitnika je zaključila da je veoma važno da se multisektorska saradnja uspostavi i na lokalnom nivou.

Milena Karišik, predstavnica Child Protection Hub Associate je informisala da je Child Protection Hub Associate platforma vodeće švajcarske organizacije „Terre des hommes“ koja, sa svojih oko 100 zaposlenih u sjedištu organizacije i 1.100 zaposlenih širom svijeta, aktivno radi na zaštiti prava djeteta u preko 30 zemalja svijeta. Organizacija sprovodi programe kroz koje pruža podršku za oko 1,4 miliona korisnika na globalnom nivou, a godišnji budžet organizacije je oko 58 miliona švajcarskih franaka.  U Evropi su fokusirani na djecu u pokretu i pristupu djece pravosuđu. Regionalna kancelarija za centralnu i jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Budimpešti nastoji da kroz jačanje sistema dječje zaštite doprinese ostvarivanju osnovnih prava djece u jugoistočnoj Evropi, a posebno prava djeteta na zaštitu od zlostavljanja i nasilja.

Kroz interaktivnu elektronsku platformu  Child Protection Hub  koja okuplja oko  5.000 profesionalaca koji rade u oblasti dječje zaštite širom Evrope, regionalna kancelarija je izgradila stručnu zajednicu koja omogućava razmjenu informacija u oblasti dječje zaštite, unapređenje i sticanje stručnih znanja putem obuka, seminara, zajedničkih projekata i aktivnosti i konkretnu podršku praktičnim slučajevima u oblasti dječje zaštite. Uz finansijsku podršku Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja Child Protection Hub od prošle jeseni obuhvata i Crnu Goru, čime je omogućeno da i crnogorski stručnjaci koji se na razne načine bave zaštitom dječjih prava postanu dio ove stručne zajednice. Podsjetila je i da je Crna Gora zemlja inicijator promjena u okviru ovog Partnerstva. Na samom kraju, informisala je o ključnim aktivnostima koje su do sada, u partnerstvu sa Centrom za prava djeteta, realizovali u Crnoj Gori.

Sofija Kirsanov, članica lokalnog Dječjeg parlamenta iz Podgorice je saopštila da dječji parlamenti takođe daju svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad djecom. Ukazala je na važnu ulogu porodice i škole u razvoju svakog djeteta, kao i na značaj medija.

Na skupu je zaključeno da sedam strategija i međusektorske aktivnosti koje čine INSPIRE strategiju predstavljaju najbolji način za ubrzavanje napretka u suzbijanju nasilja nad djecom.