četvrtak, 27 jun 2019 16:03

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvuje na pres konferenciji o nalazima MICS

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na pres konferenciji na kojoj će biti predstavljeni ključni nalazi Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS), koje je 2018. godine sprovela Uprava za statistiku Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a.

Uvodna izlaganja imaće šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Makkawi Khogali i potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, dok će direktorica Uprave za statistiku Gordana Radojević predstaviti ključne nalaze Istraživanja.

Radi se o najvećem istraživanju poslije popisa stanovništva koje se, uz podršku UNICEF-a, sprovodi širom svijeta svakih pet godina, sa ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka o djeci i porodicama. Putem upitnika prikupljaju se informacije o domaćinstvima, ženama i muškarcima od 15 do 49 godina starosti, te djeci mlađoj od pet godina i djeci uzrasta od 5 do 18 godina. 

Ovo istraživanje u Crnoj Gori pruža podatke o 199 pokazatelja koji se tiču života djece i porodica u našoj državi i 20 indikatora Ciljeva održivog razvoja za opštu i romsku populaciju u oblastima zdravlja, obrazovanja, socijalne zaštite, zaštite životne sredine, uslova života i blagostanja.  Dobijeni podaci koriste se za procjenu napretka Crne Gore u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, sprovođenju UN konvencija, kao i napretka države u pristupanju Evropskoj uniji i ispunjavanju drugih međunarodno prihvaćenih obaveza.

Konferencija će se održati u petak, 28. juna 2019. godine u 12 sati, u ECO zgradi Ujedinjenih nacija.