petak, 25 oktobar 2019 17:53

Učešće poslanika dr Halila Dukovića na Četvrtoj regionalnoj konferenciji tijela za jednakost

Podgorica, 28. i 29. oktobar 2019. godine

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na Četvrtoj regionalnoj konferenciji tijela za jednakost, koja će se održati u hotelu „Ramada“ 28. i 29. oktobra 2019, sa početkom u 10 časova.

            Na Konferenciji, koju organizuje institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, osim predstavnika tijela za jednakost iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore, učestvovaće predstavnici drugih tijela za jednakost iz regiona i predstavnici parlamentarnih tijela, državne administracije, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija.

            Konferenciju će otvoriti predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet, predstavnica Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Michaela Bauer, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, predsjednica Izvršnog odbora EQUINET mreže Tena Šimonović- Einwalter, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović i zamjenica Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore koja obavlja dužnost Zaštitnika/ce Zdenka Perović.

            Na prvom Panelu na temu „Borba protiv diskriminacije od ranog djetinjstva do odrasle osobe (30 godina UN Konvencije o pravima djeteta)“ učestvovaće: zamjenica Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežana Mijušković, međunarodna ekspertkinja za prava djeteta Nevenka Šahović-Vučković, zamjenik Pravobraniteljice za prava osoba sa invaliditetom Republike Hrvatske Darijo Jurišić, predstavnica “Zlatnih savjetnika/ca Zaštitnika” Lana Jovanović i pravobraniteljica za prava djeteta Republike Hrvatske Helenca Pirnat- Dragičević.

            Na drugoj Panel diskusiji o etničkim i vjerskim stereotipima i predrasudama kao uzroku diskriminacije govoriće: zamjenica Pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske Tena Šimonović Einwalter, profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore prof. Sonja Tomović – Šundić, filozof i politikolog dr Goran Sekulović, izvršni direktor NVO „Mladi Romi“ Samir Jaha i savjetnica u instituciji Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore Milena Krsmanović.

            U okviru trećeg Panela na temu „Kako obezbijediti apsolutnu nezavisnost tijela za jednakost (pravo, politika i stvarnost)“ izlaganja će imati predstavnici tijela za jednakost iz regiona: Miha Lobnik, Hilmi Jashari, Robert Gajda, Tatjana Jokanović, Ljubinko Mitrovic i Šućko Baković, bivši Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

            Zaključke prvog dana Konferencije predstaviće zamjenik Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore  mr Siniša Bjeković.

            Drugi dan Konferencije počinje Panel diskusijom na temu „Mediji i tijela za jednakost – prirodni saveznici ili samo izvor informacija u borbi protiv diskriminacije“ u okviru koje će se obratiti: zamjenica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Mladenka Morović, pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić, zamjenica Poverenice za jednakost Republike Srbije Mirjana Kecman, predstavnik Crnogorske informativne agencije MINA Milan Žugić i savjetnica za odnose sa javnošću u instituciji Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore Milana Bojović.

            Takođe, planirano je održavanje okruglog stola na temu „Tijela za jednakost – Glavni izazovi u radu“.

            Zamjenica Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore koja obavlja dužnost Zaštitnika/ce Zdenka Perović predstaviće Zaključke Konferencije i upoznati sa odlukom o mjestu održavanja naredne Konferencije tijela za jednakost.