utorak, 18 februar 2020 21:43

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode sastao se sa predstavnicima Vestminsterske fondacije za demokratiju

Na sastanku razgovarano o prvim realizovanim koracima iz PLS metodologije

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković sastao se sa predstavnikom Vestminsterske fondacije za demokratiju Ivanom Radojevićem i ekspertom zaduženim za izradu izvještaja o post-zakonodavnom nadzoru (PLS) za Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom Pavlom Dimitrijevićem.

Sastanak je održan na zahtjev predstavnika Vesminsterske fondacije za demokratiju i eksperta, u skladu sa zaključkom sa Trećeg sastanka Upravljačkog odbora Mreže odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost (HUGEN), održanog u Tirani 4. i 5. februara 2020.

Na sastanku se razgovaralo o prvim realizovanim koracima iz PLS metodologije i o tome koje aktere treba konsultovati i koji izvori informacija će biti korišćeni u ovom procesu.

Predstavnik Vestminsterske fondacije za demorkatiju Ivan Radojević i istraživač Pavle Dimitrijević su pohvalili dosadašnje aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode preduzete u cilju efikasnog, blagovremenog i kvalitetnog sprovođenja pilot projekta o post-zakonodavnom nadzoru za Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Posebne pohvale su upućene na račun održavanja predstojećeg konsultativnog saslušanja predstavnika resornih ministarstava prosvjete, rada i socijalnog staranja, zdravlja i ljudskih i manjinskih prava na kojem će predstavnici Vestminsterske fondacije za demokratiju i istraživači biti u prilici da dobiju konkretne podatke i informacije o implementaciji Zakona, što će im poslužiti kao kvalitetna polazna osnova za predstojeće istraživanje. Istaknuto je da je Odbor za ljudska prava i slobode na pravi način definisao pitanje za post-zakonodavni nadzor, jer je odabrao praćenje implementacije jednog člana Zakona koji se odnosi na zabranu diskriminacije u oblasti obrazovanja, vaspitanja i stručnog usavršavanja. Takođe, ocijenjeno je značajnim što je Odbor svim ključnim zainteresovanim subjektima uputio Obavještenje o sprovođenju pilot projekta o post-zakonodavnom nadzoru, što treba da doprinese lakšem ostvarivanju kontakata između istraživača i predstavnika nadležnih institucija u postupku sprovođenja pojedinačnih intervjua i prikupljanja neophodnih podataka u ovoj oblasti.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je izrazio spremnost za dalju saradnju sa predstavnicima Vestminsterske fondacije za demokratiju i nezavisnim istraživačima u sprovođenju ovog pilot projekta, naglašavajući da očekuje da će rezultati istog koristiti svima, a prvenstveno licima sa invaliditetom. Takođe, uvjerenja je da će PLS izvještaj koji bi trebalo da bude sačinjen do kraja aprila 2020. prikazati realnu sliku stanja u ovoj oblasti, kako bi se mogle planirati dalje neophodne aktivnosti, koje bi eventualno mogle uključiti i potrebu izmjene Zakona ili podzakonskih akata.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će pilot projekat post-zakonodavnog nadzora za Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom biti uspješno realizovan na zadovoljstvo svih učesnika ovog projekta.