četvrtak, 26 april 2018 17:38

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2018. godinu je jasan, detaljan i razumljiv i u njemu se navodi šta još Crna Gora treba da uradi u sljedećoj fazi procesa evropske integracije, kazao je ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. Hans Ginter Matern, na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Ambasador Matern je naglasio da zvanični Berlin želi da pomogne našoj državi, jer je u interesu Evropske unije da Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice, što je od presudne važnosti za stabilnost, napredak i blagostanje građana regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i ambasador Matern konstatovali su da se Strategijom EU za proširenje na Zapadni Balkan šalje jasna poruka da Evropska unija ostaje pri pozivnici upućenoj državama regiona, da u ambicioznoj, ali realnoj perspektivi postanu članice EU, uz zajedničku ocjenu da je Crna Gora ostvarila dobar napredak u procesu integracije, što je prepoznato i u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije, ali da oblast vladavine prava ostaje najveći izazov. Takođe, ambasador Matern naglasio je potrebu umanjenja političkog uticaja na organe pravosuđa, što se, kako je kazao navodi i u izvještaju EU.

Nikolić je posebno zahvalio ambasadoru Maternu na snažnoj podršci koju Njemačka pruža evropskoj integraciji Crne Gore, kako na ekspertskom nivou, tako i kroz podizanje svijesti kod ostalih članica EU o važnosti i potrebi snaženja politike proširenja.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike napomenuo je da je za Skupštinu Crne Gore veoma važna frekventna komunikacija sa Bundestagom, imajući u vidu njegovu ulogu u procesu odlučivanja o daljim fazama integracionih procesa Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana.

U tom smislu, Nikolić je iznio konkretne prijedloge za unapređenje međuparlamentarne saradnje, za koje je ambasador Matern pokazao interesovanje i spremnost da pruži podršku, poručujući da u međuparlamentarnoj saradnji, naročito u demokratskim zemljama kao što su Njemačka i Crna Gora, značajnu ulogu igraju upravo odbori za vanjske poslove.