srijeda, 23 maj 2018 17:35

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na 2BS Forumu

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić učestvovao je na To Be Secure (2BS) Forumu, održanom od 21. do 23. maja 2018. godine u Budvi.

2BS je godišnji forum na visokom nivou koji se se bavi pitanjima globalne, transatlantske i bezbjednosti Jugoistočne Evrope, a ovogodišnji Forum je bio posebno važan, jer je organizovan neposredno pred obilježavanje prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO.

           

Nakon pozdravnih govora predsjednika Atlantskog saveza dr Sava Kentere i vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Stejt Departmenta Metjua Palmera (Matthew Palmer), skup je zvanično otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

U fokusu osmog 2BS Foruma bio je Zapadni Balkan, kojem je bio posvećen prvi panel, pod nazivom „Zapadni Balkan između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova“, u okviru kojeg je uvodni govor održao Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Prvog dana Foruma bilo je riječi i o pomjeranju evropske politike udesno i izmjenama u vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država pod upravom predsjednika Trampa. Na panelima održanim drugog dana Foruma bilo je riječi o problemu dezinformisanja i izučavanja neksusa između religije i politike bezbjednosti.

Forum je okupio oko 400 učesnika, među kojima su istaknuti zvaničnici, akademici i eksperti iz oblasti bezbjednosne politike.