srijeda, 30 maj 2018 18:16

Održan sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Parlamenta Bugarske

Crna Gora može biti zadovoljna rezultatima nedavno održanog Samita u Sofiji, sa kojeg su se čule jasne i nedvosmislene poruke podrške Unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, zaključeno je na sastanku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske.

U razgovoru sa bugarskim parlamentarcima, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, uz zahvalnost Bugarskoj na organizaciji veoma važnog Samita za zemlje Zapadnog Balkana, kazao je da je Unija kroz tekst Deklaracije usvojene u Sofiji, pokazala svoju odlučnost da pojača i intenzivira svoje angažovanje na svim nivoima radi pružanja podrške političkoj, ekonomskoj i kulturnoj transformaciji društava Zapadnog Balkana. Nikolić je takođe pozdravio pojačano prisustvo Bugarske u Crnoj Gori, čemu svjedoči i kvalitetna saradnja odbora za vanjske poslove parlamenata dvije države.

Predsjednik Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Republike Bugarske Kristian Vigenin je istakao da ova posjeta, koja je uslijedila odmah nakon Samita u Sofiji, dodatno potvrđuje podršku Bugarske evropskom putu Zapadnog Balkana, a pogotovo Crne Gore. S tim u vezi, saopštio je da je Crna Gora prioritetni partner Bugarske u regionu, da su politički odnosi dvije države odlični, te da treba nastaviti sa unapređenjem bilateralnih odnosa. Vigenin je zaključio da se prosperitet regiona može ostvariti samo uz saradnju svih država i borbu za zajedničke interese, a da će neriješena pitanja dobiti sistematski odgovor nakon pristupanja čitavog regiona Evropskoj uniji.

Na sastanku je bilo riječi i o korišćenju sredstava iz evropskih fondova, slobodi medija, kreiranju mogućnosti za saradnju mladih dvije države, kao i o budžetu Evropske unije za naredni period.

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, na sastanku su učestvovali i članovi Odbora: Miloš Nikolić, dr Dragutin Papović i mr Ervin Ibrahimović.

Delegaciju Narodne skupštine Republike Bugarske, pored predsjednika Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristiana Vigenina, činila je i zamjenica predsjednika Imren Mehmedova, kao i članice Odbora: Miglena Aleksandrova i Polina Čankova-Hristova.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Nj.E. Mladen Červenjakov.