utorak, 29 januar 2019 13:49

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila u zvaničnoj posjeti Republici Albaniji

- Crna Gora i Albanija izgradile su čvrsto prijateljstvo, međusobno povjerenje i uzorne susjedske odnose, ključna je ocjena sa sastanaka koje je delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održala tokom zvanične posjete Republici Albaniji.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike predvođen predsjednikom Andrijom Nikolićem, održao je sastanke sa predsjednikom Republike Albanije Iljirom Metom, predsjednikom Skupštine Gramozom Ručijem, predsjednikom Vlade Edijem Ramom, ministrom za dijasporu Pandeli Majkom, te Odborom za vanjske poslove i pododborima za dijasporu i ljudska prava Parlamenta Albanije.

U razgovoru sa predsjednikom Republike Albanije Iljirom Metom, istaknuto je da su odnosi dvije države dugoročno učvršćeni kroz formalizaciju savezništva u okviru NATO, te da je odlične političke odnose potrebno nadograđivati unapređenjem ekonomske saradnje, sa posebnim akcentom na pogranična područja.

Svaki uspjeh Crne Gore doprinosi ugledu regiona i Republika Albanija od toga može imati samo koristi, poručio je predsjednik Skupštine Gramoz Ruči. U razgovoru sa Ručijem, istaknuto je da Crna Gora i Albanija nemaju otvorenih pitanja, te da su Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji najznačnija spona između dvije zemlje.

Tokom konstruktivnog razgovora sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, razmatrani su konkretni projekti koji bi trebalo da obezbijede bolju povezanost ova dva naroda, kao što su otvaranje novih graničnih prelaza, unapređenje brzine protoka ljudi i roba na granicama, poboljšanje putne infrastrukture i smanjivanje cijena usluga rominga. Sagovornici su se saglasili da o kvalitetu međudržavnih odnosa Crne Gore i Albanije, pored opredijeljenosti ka istim vanjskopolitičkim ciljevima, govori i činjenica da su njihove vlade uspostavile praksu održavanja zajedničkih sjednica. Tokom sastanka sa Ramom, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić ocijenio je da su Albanci u Crnoj Gori konstruktivan činilac ključnih državnih politika, te da aktivno doprinose boljoj budućnosti naše zemlje.

Na sastanku sa Odborom za vanjske poslove, crnogorska delegacija je izrazila zahvalnost Albaniji na podršci i pomoći tokom procesa pristupanja NATO-u, a kao regionalni lider evropskih integracija, spremna je da ustupi albanskoj strani korisna iskustva iz ove oblasti. Članovi dva odbora su se saglasili da ne postoji alternativa evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana i u vezi sa tim razmijenili ideje o konkretnim zajedničkim projektima koji bi pospješili ove procese.

Crnogorski i albanski poslanici su razgovaralii o Zakonu o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji, koji prepoznaje Crnogorce kao priznatu nacionalnu manjinu, a takođe, razmijenili su mišljenja i dobre prakse kada je riječ o izbornom zakonodavstvu. 

Pored predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, u delegaciji su bili, i na sastancima uzeli aktivno učešće, članovi Odbora: Luiđ Škrelja, dr Halil Duković, Miloš Nikolić i mr Ervin Ibrahimović.

Sastancima su prisustvovali i Nj. E. Dušan Mrdović, ambasador Crne Gore u Republici Albaniji i Danilo Brajović, konzul u Ambasadi.

 

Pokrivalice: YouTube