srijeda, 03 april 2019 15:20

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održao sastanke sa evropskim parlamentarcima u Briselu

- Za očekivati je da predstojeći izbori za novi saziv Evropskog parlamenta obezbijede stabilnu proevropsku većinu, i da Evropska unija sa novim optimizmom nastavi proces proširenja na Zapadni Balkan, zajednička je ocjena sa sastanaka koje je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić održao u Briselu sa evropskim parlamentarcima: Eduardom Kukanom, Čarlsom Tanokom, Andrejom Kovatčevim i Jozom Radošom.

Glavna tema sastanaka u Evropskom parlamentu bio je aktuelni politički trenutak unutar EU, u kontekstu politike proširenja na Zapadni Balkan sa posebnim osvrtom na integracioni put Crne Gore.

Nikolić je istakao da je Crna Gora važan oslonac regionalne stabilnosti, uz ocjenu da naša država danas predstavlja prozor Evropske unije prema regionu Zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, politika proširenja, bila je i ostala, najbolji okvir za sazrijevanje društava Zapadnog Balkana, i to prevashodno zbog neophodnosti učenja lekcija iz prošlosti.

Slovački EU parlamentarac Eduard Kukan je, govoreći o aktuelnom političkom trenutku u Evropskoj uniji, istakao da parlamentarci i diplomatski predstavnici Crne Gore moraju biti veoma aktivni kako bi na važnim adresama u Evropi obezbijedili objektivnu informisanost o dešavanjima u Crnoj Gori. S tim u vezi, Kukan je zahvalio Nikoliću na brifingu o dosadašnjim učincima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na planu afirmacije međuparlamentarne diplomatije kao važne poluge u integracionom procesu Crne Gore.

Britanski EU parlamentarac Čarls Tanok,  ocijenio je tokom sastanka sa Nikolićem da je politika proširenja jedan od uslova da EU ojača svoju unutrašnju i spoljnu bezbjednost, te da je Crna Gora odavno preoznata kao država koja doprinosi miru i stabilnosti evropskog kontinenta.

Ističući da će Crna Gora izvjesno biti prva sljedeća članica EU, bugarski EU parlamentarac Andrej Kovatčev izrazio je očekivanje da će Evropa 27. maja dobiti proevropski sastav Evropskog parlamenta, što je, kako je naveo, posebno važno za Crnu Goru koja predvodi proces pregovora sa Briselom.

Upoznajući Nikolića sa procedurom izbora poslanika za Evropski parlament u Hrvatskoj, parlamentarac Jozo Radoš je izrazio očekivanje da će Crna Gora uspješno okončati finalnu fazu integracije u EU.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, informisao je svoje kolege iz Evropskog parlamenta i o aktuelnoj društveno političkoj situaciji u Crnoj Gori. Jedinstvena ocjena sa svih sastanaka je da su mirni protesti karakteristika demokratskih drzava, ali da je političkom dijalogu mjesto isključivo u institucijama sistema.

Sastancima u Evropskom parlamentu prisustvovao je i šef Misije Crne Gore pri EU Bojan Šarkić.

Izjava Nikolić

YouTube  

WeTransfer  

Kadrovi –                

YouTube

WeTransfer