ponedjeljak, 15 april 2019 18:20

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Narodnog vijeća Slovačke Republike

Pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji, najbolji je odgovor na „Brexit“ i manjak integracionog entuzijazma, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i poslanika Narodnog vijeća Slovačke Republike, predsjednice Odbora za vanjske poslove Katarine Čafalvajove (Katarína Cséfalvayová) i predsjednika Odbora za evropske poslove Luboša Blahe (Ľuboš Blaha).

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić naglasio je da je Slovačka Republika jedna od prvih država koja je stala u red pouzdanih prijatelja Crne Gore, kada je u pitanju obnova nezavisnosti i dalja evropska budućnost naše države. Nikolić je iskazao zadovoljstvo intenziviranjem parlamentarne saradnje i izrazio zahvalnost na konkretnoj podršci koju Slovačka u kontinuitetu pruža našoj državi u procesu evropske integracije.

Slovačka Republika je jedan od ključnih advokata Crne Gore za članstvo u Uniji, naglasila je predsjednica Odbora za vanjske poslove Nacionalnog vijeća Katarina Čafalvajova, ističući da se upravo politika proširenja pokazala kao najbolji garant konsolidacije evropskog jedinstva.

Slovačka će, prema riječima predsjednika Odbora za evropske poslove Luboša Blahe, nastaviti da daje punu podršku integraciji Crne Gore u evropsku zajednicu, uz ocjenu da naša država stabilno napreduje u tom procesu.

Sagovornici su saglasni u ocjeni da „Konferencija mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana“ predstavlja izvrsnu priliku za obnovu zajedničkog stava da je prosperitetan i integrisan Balkan potreban Evropi u istoj mjeri koliko je stabilna i ujedinjena Evropa potrebna Balkanu.