utorak, 12 novembar 2019 17:34

Održan zajednički sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu sa Odborom za evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke

Crna Gora je izuzetno zahvalna Republici Češkoj na afirmisanju politike otvorenih vrata i snažnom savezništvu u okviru NATO, poručeno je sa zajedničkog sastanka Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić u razgovoru sa češkim kolegama, istakao je da Crna Gora i dalje smatra da svoje državne interese najbolje može ostvariti kroz članstvo u Uniji te da perspektiva članstva ostaje glavni pokretač reformi na cijelom Zapadnom Balkanu.

Nikolić je takođe kazao da je Češka jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropskoj uniji, te ocijenio da postoje brojni potencijali za unapređenje privredne saradnje i robne razmjene između Crne Gore i Češke. On je ukazao na impresivan napredak koji je Češka napravila od uspostavljanja demokratije i Plišane revolucije, održane prije 30 godina.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Branko Čavor izrazio je zahvalnost zbog, kako je kazao, dosadašnje pomoći i podrške koju je Republika Češka pružila Crnoj Gori u procesu evropskih integracija kao i pridruženju NATO. Čavor je konstatovao da su odnosi Crne Gore i Republike Češke tradicionalno prijateljski i dobri te da ih parlamentarna saradnja te intenzivna komunikacija koja se ostvaruje kroz parlamentarne grupe prijateljstva još više jača.

Čavor je sagovornike takođe upoznao sa djelokrugom aktivnosti koje ima Odbor za bezbjednost i odbranu, te njegovom, kako je naveo, aktivnom ulogom u procesu parlamentarnog nadzora u bezbjednosnom sektoru. Čavor je istakao i da je članstvo Crne Gore u NATO jedan od ključnih dostignuća države te priznanje za ostvarene reforme, i dodao da Crna Gora na putu ka EU aktivno ispunjava svoje obaveze, jačajući vladavinu prava i ostvarujući ekonomski rast.

Potpredsjednik Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Premisl Mališ potvrdio je da će Češka nastaviti da snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore i ocijenio da je naša država najspremniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. „Učlanjenje Crne Gore u NATO predstavlja značajan doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana“, ocijenio je Mališ.

Pored predsjednika dva odbora Nikolića i Čavora, sastanku su prisustvovali i uzeli aktivno učešće članovi odbora: Luiđ Škrelja, Miodrag Vuković, Dragutin Papović, Boris Mugoša i Miodrag Lekić.

Delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Republike Češke činili su potpredsjednici Odbora za evropske poslove Premisl Mališ i Jirži Valenta i član Odbora František Kopriva.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Nj. E. Karel Urban.