nedjelja, 23 februar 2020 09:30

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovao Osnivačkoj skupštini Crnogorskog vijeća u Republici Srbiji

Formiranje Crnogorskog vijeća od izuzetnog je značaja za opstanak Crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, ocjenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić obraćajući se učesnicima Osnivačke skupštine Crnogorskog vijeća u Republici Srbiji, održanoj u Beogradu.

Ističući da je upravo Crnogorska dijaspora u Republici Srbiji jedna od naših najbrojnijih iseljeničkih zajednica, Nikolić je izrazio žaljenje zbog trenutnog, nezavidnog položaja Crnogoraca u Srbiji, naglasivši da su nedavni istupi pojedinih visokih zvaničnika Republike Srbije narušili trend, pažljivo i obostrano građenih kvalitetnih međudržavnih odnosa. Nikolić je konstatovao da je bilo za očekivati da su iz događaja dalje i bliže prošlosti izvučene određene pouke, ali da su najnovije ocjene pojedinih predstavnika zvanične Srbije, stvari vratile na početak.

Crna Gora neće odgovoriti recipročnim mjerama, poručio je Nikolić, već će, kako je rekao, kao i do sada, u duhu zrelosti i tradicionalnih veza dvije države, raditi na smirivanju strasti, ali sa nepokolebljivom željom da učvrsti obnovljenu nezavisnost. Uz naglasak da aktuelni momenat zahtjeva jedinstvo Crnogorske zajednice, Nikolić je pozvao Crnogorce da se u svom svakodnevnom djelovanju, kao i do sada, dostojanstveno i odvažno odnose prema svim sličnim atacima, jer time na najbolji način štite crnogorske interese u Republici Srbiji.

Čestitajući učesnicima osnivanje udruženja, Nikolić je iskazao ličnu uvjerenost da su personalni sastav članova vijeća kao i činjenica da su među nosiocima projekta prepoznatljiva iseljenička udruženja, najbolji garanti da će Crnogorsko vijeće opravdati smisao svog postojanja.

-“Poštujte Republiku Srbiju u kojoj živite, a Crnu Goru čuvajte u svojim srcima”, poručio je Nikolić.

Osnivačka skupština jednoglasno je usvojila statut, kulturnu strategiju i program, te izabrala organe udruženja. Za predsjednika Crnogorskog vijeća izabran je prof. dr Milenko Perović.

U okviru Osnivačke skupštine, upriličena je i svečana promocija monografije: „Dijaspora Crne Gore“.

Pored predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića, Osnivačkoj skupštini prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Tarzan Milošević i Generalni konzl Crne Gore u Sremskim Karlovcima Dragan Đurović.