četvrtak, 15 mart 2018 13:14

Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu

Održan pripremni sastanak predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i predsjednice Zakonodavnog odbora sa predstavnicima regionalnog projekta „Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu”

Željko Aprcović, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Marta Šćepanović, predsjednica Zakonodavnog odbora sastali su se sa Vojislavom Raonićem i dr Željkom Lekić - Subašić, predstavnicima regionalnog projekta „Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“. Navedeni projekat sastoji se iz tri komponente i biće implementiran u periodu od 1. februara 2018. do 31. jula 2020. godine, a usmjeren je na davanje doprinosa reformama i profesionalnom razvoju javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu sa ciljem podsticanja pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Na sastanku je bilo riječi o zakonodavnom okviru iz ove oblasti i mehanizmima za dalje unapređenje istog, u čemu će se sastojati glavna podrška nosioca projekta kada su u pitanju aktivnosti Parlamenta.

Prezentujući aktuelno stanje u ovoj oblasti, učesnici su se, kada je riječ o zakonskoj regulativi, saglasili da su evropski standardi usaglašeni, s tim da je potrebno dodatno ojačati primjenu u praksi. Takođe, istaknuta je i važnost iznalaženja modela održivog finansiranja javnog servisa kao i načina izbora i imenovanja čalanova Savjeta javnog servisa i dodatnog poboljšanja programskog sadržaja, posebno u dijelu istraživačkog novinarstva.

Od strane predstavnika projekta je takođe naglašeno, da je usljed procesa digitalizacije i opseg javnog servisa značajno izmijenjen, te da je potrebno prilagoditi se takvim okolnostima, kako bi se postigli evropski standardi.

Predsjedavajući dva odbora su izrazili spremnost za dalju saradnju u okviru ovog projekta, smatrajući da će iskustva iz regiona umnogome doprinijeti poboljšanju regulative u ovoj oblasti, imajući u vidu činjenicu da su u posljednjem kvartalu planirane izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.