ponedjeljak, 08 oktobar 2018 17:12

Predsjednik i članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastali se sa Jozefinom Topali

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Željko Aprcović i članovi Odbora Miloš Nikolić i Radule Novović razgovarali su danas sa Jozefinom Topali, ekspertkinjom OEBS-a.

Sastanak je organizovan kao dio aktivnosti koju Misija sprovodi u cilju pružanja podrške u osnaživanju rada Obora. Poslanici su imali priliku da upoznaju ekspertkinju sa nadležnostima i aktivnostima ovog odbora, shodno Poslovniku Skupštine Crne Gore. Predsjednik Odbora, poslanik Željko Aprcović, posebno se osvrnuo na proces reforme pravosuđa, koja se sprovodi od 2012. godine, kao ključne oblasti koja je u nadležnosti ovog odbora. Članovi odbora su upoznali ekspertkinju sa procedurom donošenja zakona i ulogom Odbora u tom dijelu. U fokusu razgovora bile su i teme vezane za: izborno zakonodavstvo, transparentnost održavanja sjednica Odbora, razmatranje budžeta za potrošačke jedinice iz nadležnosti Odbora, kao i nadzornu i kontrolnu ulogu koju ovo radno tijelo ima.

Nakon razgovora sa predsjednikom i članovima Odbora, Jozefina Topali se sastala i sa službom Sekretarijata odbora. Akcenat sastanka bio je na opisu poslova koje zaposleni u službi obavljaju, sa posebnim osvrtom na stručnu podršku koju pružaju članovima Odbora, a koja se odnosi na akte koje Odbor razmatra.