utorak, 30 oktobar 2018 13:00

Održan sastanak članova Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa delegacijom ODIHR-a

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Željko Aprcović i članovi Odbora, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić, sastali su se danas sa delegacijom Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, koju su činili Donald Bison, šef posmatračke misije ODIHR-a tokom predsjedničkih izbora u Crnoj Gori i Vladimir Mišev, savjetnik za izbore. 

Na sastanku je bilo riječi o konačnom Izvještaju posmatračke misije ODIHR-a o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, održanim u aprilu 2018. godine. Tim povodom, gdin Bison je ukratko kazao da je misija ocjenjivala usklađenost izbornog procesa sa obavezama preuzetim u okviru OEBS-a, drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskih izbora, kao i sa domaćim zakonodavstvom. 

Predstavnici Odbora su, iz ugla članova Radne grupe koja je radila na izmjenama izbornog zakonodavstva u prethodnom periodu, istakli da su dosadašnji izvještaji ODIHR-a predstavljali dobru osnovu za njen rad, te da će, bez sumnje, i u narednom periodu sve preporuke biti uvažene i implementirane i kroz predstojeću reformu izbornog zakonodavstva.

Sagovornici su zaključili da izbori predstavljaju sveobuhvatan proces koji zahtijeva kontinuirano unaprjeđenje, te da je u opštem interesu da isti budu krajnje transparentni, otvoreni, a sve u cilju jačanja demokratije u Crnoj Gori.