srijeda, 24 oktobar 2018 13:44

Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport posjetila Hrvatski sabor

Zagreb, 22. i 23. oktobar 2018. godine

Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, koju su činili predsjednik Odbora Radule Novović, članovi Odbora Branka Tanasijević i Bogdan Fatić, kao i sekretarka Odbora, boravila je 22. i 23. oktobra 2018. godine, u Zagrebu, u radnoj posjeti Hrvatskom saboru. Posjeta je realizovana sa ciljem uspostavljanja intenzivnije saradnje i razmjene iskustava članova Odbora sa stalnim i vanjskim članovima Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.
Dvodnevna radna posjeta Hrvatskom saboru obuhvatila je i sastanke sa predstavnicima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske, kao i s članovima Hrvatsko-crnogorske grupe prijateljstva.

Sastanku sa članovima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske, koji je održan 22. oktobra, prisustvovali su akademik Mislav Ježić i dr. sc. Marcela Andreata Koren, kao i direktorica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek, zamjenica direktorice dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, pomoćnica direktorice za međunarodnu suradnju mr. sc. Emita Blagdan, pomoćnik direktorice za znanost dr. sc. Josip Hrgović, načelnica Odjela za istraživanje i razvoj dr. sc. Irena Petrušić, načelnik Odjela za znanost dr. sc. Krešimir Hajdarović i Davor Jurić iz Odjela za analitiku i statistiku.

Članovi crnogorske delegacije su se, tokom sastanka, upoznali sa organizacijom, funkcionisanjem i prioritetima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje je najviše stručno tijelo koje se brine za razvoj i kvalitet cjelokupne naučne djelatnosti i sistema nauke, visokog obrazovanja i tehnološkog razvoja u Republici Hrvatskoj, a bira se u Hrvatskom saboru. Čine ga predsjednik i 17 članova, dok pripremu i organizaciju sjednica Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj obavlja Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U okviru Nacionalnog vijeća osnovano je sedam područnih vijeća, čiji je zadatak učešće u razmatranju pitanja iz nadležnosti Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a u vezi sa pojedinim naučnim i umjetničkim područjem.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, između ostalog, sprovodi dio postupka inicijalne akreditacije za izvođenje novih studijskih programa koje predlažu privatne, kao i javne ustanove visokog obrazovanja, uzimajući u obzir oko dvadeset kriterijuma, od kojih, kao najvažnije ističu broj nastavnika, privredne potrebe, društvene potrebe i naučne potrebe. Na sastanku je posebno istaknuta važnost očuvanja određenih tradicionalnih specifičnosti u sistemima obrazovanja, kao i činjenica da je potrebno određeno vrijeme da institucija visokog obrazovanja postigne kvalitet.

Članovi delegacije Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport izrazili su zadovoljstvo zbog organizacije pomenutog sastanka, kao i velikog broja korisnih informacija i primjera iz prakse sa kojima su ovom prilikom upoznati.

Delegacija Odbora se 23. oktobra sastala i sa predstavnicima - stalnim i vanjskim članovima Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora. Sastanku su prisustvovali predsjednica Odbora Vesna Bedeković, kao i članovi Mirando Mrsić, Branimir Bunjac, Stjepan Čuraj, Valter Boljunčić, Neven Budak i Zvonimir Peranić. Glavne teme sastanka bile su razmjena iskustava i mišljenja u vezi sa organizacijom i načinom rada ovih radnih tijela, tekuće ili predstojeće reforme obrazovnog sistema u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i hrvatska iskustva u prilagođavanju zakonodavstva iz oblasti prosvjete i nauke u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Predsjednica Odbora Vesna Bedeković informisala je crnogorsku delegaciju o načinu i djelokrugu rada saborskog Odbora, posebno ističući ulogu Odbora, kao i stalnih i vanjskih članova u donošenju izmjena i dopuna zakonskih rješenja iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture. Bilo je riječi o važnosti tematskih sjednica, kao i o segmentu rada Odbora koji se odnosi na analizu izvještaja kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija.
Razgovaralo se o doprinosu vanjskih saradnika Odbora, s obzirom na činjenicu da takva praksa u crnogorskoj Skupštini ne postoji, kao i o sprovođenju aktuelne reforme tj. primjene nove strategije obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Predsjednica Bedeković je istakla da se strategija obrazovanja u 21. vijeku, mora stalno prilagođavati novim društvenim izazovima, a sistem obrazovanja mora sam sebe osposobiti kako bi išao u korak sa promjenama.

Članovi crnogorske delegacije upoznali su hrvatske kolege sa praksom radnih tijela Skupštine Crne Gore koja se ne primjenjuju u Hrvatskom saboru, a to je održavanje tematskih sjednica odbora izvan parlamenta, što se pokazalo korisnim, kao i sa praksom održavanja kontrolnih i konsultativnih saslušanja.
Pored navedenog, razgovaralo se i o problemu neusklađenosti obrazovnih sistema sa potrebama tržišta rada, velikom broju deficitarnih zanimanja, pri čemu je hrvatski model tj. eksperimentalni program „Škola za život“, istaknut kao jedan od mogućih načina rješavanja ovog problema.
Obje strane su izrazile veliko zadovoljstvo zbog susreta koji je ocijenjen izuzetno korisnim i najavile jačanje saradnje u narednom periodu, u smislu intenzivnije razmjene informacija i dobre prakse.

Crnogorska delegacija se 23. oktobra sastala i sa članovima Hrvatsko-crnogorske grupe prijateljstva, koju su predstavljali poslanici/a: Vesna Bedeković, Mirando Mrsić, Boris Milošević i Damir Mateljan. Glavna tema sastanka bila je jačanje bilateralnih odnosa u okviru parlamentarnih grupa prijateljstva. Odnosi Republike Hrvatske i Crne Gore ocijenjeni su prijateljskim i sadržajnim. Poslanik Hrvatskog sabora Damir Mateljan upoznao je crnogorsku delegaciju sa mogućnostima korišćenja pretpristupnih fondova, posebno kroz programe prekogranične saradnje. Bilo je riječi i o potrebi očuvanja identiteta malih naroda u savremenom dobu, pri čemu je predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović, posebno istakao da je obrazovni sistem nosilac očuvanja identiteta i promovisanja tolerancije.

Predstavnici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore su, tokom boravka u Republici Hrvatskoj, posjetili i Ambasadu Crne Gore u Zagrebu i sastali se sa ambasadorom Borom Vučinićem.