ponedjeljak, 12 novembar 2018 16:02

Održani sastanci sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sastali su se, danas, sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa, koja boravi u studijskoj posjeti Skupštini Crne Gore i Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Sastanak je organizovan u cilju razmjene informacija i iskustava u radu dva odbora sa srodnim nadležnostima, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore i Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa, što je važna platforma za unapređenje dalje saradnje u oblasti zakonodavstva, posebno u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, nauku, kulturu, zdravlje i sport.

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Li Sjuejong (Li Xueyong) predstavio je najvažnije aktivnosti radnog tijela kojemu predsjedava, uz isticanje uloge pomenutog odbora u procesu podizanja nivoa obrazovanja u zemlji. U NR Kini oblast obrazovanja istaknuta je kao prioritetna, iz razloga važnosti za budućnost jedne zemlje, te je stav Vlade NR Kine da je neophodno napraviti sistem obrazovanja kojim će biti zadovoljan svaki prosječni građanin u zemlji. Takođe, gospodin Li smatra da je u ovom dijelu važno postaviti pitanje sa kojim ciljem se obrazovanje sprovodi, ukazujući na značaj kvaliteta obrazovanja i dostizanja cilja da obrazovanje bude jednako kvalitetno za sve građane na teritoriji cijele države. Kvalitetan nastavni kadar je, takođe, važan segment u ovoj oblasti, kao i konstantno usavršavanje i sprovođenje adekvatnih reformi. Kao važno, Li Vej (Li Wei), član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje, istakao je da pomenuti Odbor ima stalnog predstavnika u oblasti kontrole sprovođenja usvojenog zakonodavstva, koji, zajedno sa ostalim stručnjacima u ovoj oblasti, sačinjava godišnji izvještaj o sprovedenoj kontroli, koji se prezentuje na zasijedanju Svekineskog narodnog kongresa.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović je sagovornike upoznao sa nadležnostima i funkcionisanjem Odbora kojemu predsjedava i izrazio zadovoljstvo zbog budućeg rada i saradnje, ističući da kineski i crnogorski narod povezuju iskrene emocije, te da vjeruje da ćemo, u skladu sa mogućnostima, doprinijeti daljem unapređenju međusobnih odnosa. Predsjednik Odbora je predstavio aktivnosti koje je Odbor realizovao u prethodnom periodu, a koje se odnose na reformu obrazovnog sistema u Crnoj Gori, naročito u dijelu donošenja seta od osam zakona iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. Naglasio je da je oblast obrazovanja i prosvjete, u Crnoj Gori prioritetna oblast kojoj se posvećuje posebna pažnja, a Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport daje tome puni doprinos, prvenstveno sprovođenjem kontrolne funkcije u cilju pune implementacije zakona. 

 

Kinesku delegaciju, na odvojenom sastanku, primila je i Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Svekineskim narodnim kongresom.

Član grupe prijateljstva i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić pozdravljajući goste, istakao je da država Crna Gora teži jačanju odnosa sa NR Kinom i uspostavljanju dugoročne saradnje čemu između ostalog svjedoči i formiranje parlamentarne grupe prijateljstva. Stanišić je, takođe, ukazao da crnogorski građani prepoznaju i cijene sve veće prisustvo NR Kine u Crnoj Gori, naglašavajući da izgradnja prvog autoputa predstavlja vrhunac bilateralne saradnje dvije države.

Tokom sastanka, sagovornici su se saglasili da postoji više platformi za saradnju na parlamentarnom nivou, te da su grupe prijateljstva u Skupštini Crne Gore i Svekineskom narodnom kongresu svakako jedan od najznačajnijih mehanizama za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Pored člana grupe Obrada Miša Stanišić, sastanku grupe prisustvovali su i članovi: Tarzan Milošević, Andrija Nikolić, Nada Drobnjak i Branka Tanasijević.

Delegaciju Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa čine: Li Sjuejong (Li Xueyong) – član Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i  zdravlje, šef delegacije; Li Vej (Li Wei) – član Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa i član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje; Ding Vej (Ding Wei) – generalni direktor Kancelarije za stanovništvo i javno zdravlje, pri Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje; Džang Čuanšeng (Zhang Chuansheng) – direktor Kancelarije za Opštu upravu, pri Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje; Džou Huiju (Zhou Huiyu) – direktor Kancelarije za Opštu upravu, Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje; i Điang Vejhua (Jiang Weihua) – sekretar predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje, gospodina Li Sjuejonga.

Radnom sastanku su prisustvovali i Nj.E. Liu Đin (Liu Jin), ambasador NR Kine u Crnoj Gori i Jen Điaći (Yan Jiaqi), ataše u Ambasadi NR Kine.

Delegacija Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa, na čelu sa predsjednikom odbora Lijem Sjuejongom (Li Xueyong), u periodu od 10. do 13. novembra 2018. godine, boravi u studijskoj posjeti Skupštini Crne Gore i Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, na poziv predsjednika Odbora Radula Novovića. Cilj posjete je unapređenje saradnje između parlamenata NR Kine i Crne Gore i pomenutih radnih tijela, naročito u oblasti obrazovanja.