utorak, 05 februar 2019 14:36

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sastao se sa delegacijom Parlamenta Češke

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović sastao se danas sa trinaestočlanom delegacijom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, mlade i fizičko vaspitanje Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke.

Sastanak je organizovan u cilju razmjene informacija i iskustava u radu dva odbora sa srodnim nadležnostima, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore i Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, mlade i fizičko vaspitanje Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, što je važna platforma za uspostavljanje saradnje između crnogorskih i čeških srednjih i visokih škola, uključujući razmjenu učenika, studenata i profesora, kao i za mogućnost uključivanja Republike Češke u proces izgradnje i održivosti naučnih parkova u Crnoj Gori.

Ambasador Republike Češke u Crnoj Gori NJ. E. Karel Urban istakao je važnost parlamentarne demokratije, ali i saradnje među mladim ljudima, pa susret dva odbora smatra ispunjenjem oba navedena cilja. U vezi sa tim, međunarodnu saradnju na nivou visokih obrazovnih institucija smatra korisnom za obje zemlje, a posebno cijeni mogućnost da studenti sa Preduzetničkog fakulteta Tehničkog Univerziteta Brno učestvuju na ovako važnom sastanku, naglašavajući da smatra da malo prakse znači mnogo više iskustva nego puno teorije.

Potpredsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, mlade i fizičko vaspitanje Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke prof. Karel Rais predstavio je najvažnije aktivnosti pomenutog radnog tijela, sa akcentom na jedan od glavnih ciljeva srednjih i visokih škola, koji se odnosi na razmjenu učenika, studenata i naučnika u okviru Evrope. Na sastanku su predstavljene četiri teme za uspostavljanje buduće saradnje, u smislu razmjene iskustava u procesu ulaska države u Evropsku uniju; saradnje u oblasti infrastrukture; pružanja pomoći u pravcu razvoja turizma; i intenziviranja saradnje na nivou državnih i privatnih univerziteta Crne Gore i Republike Češke. Kada je riječ o međuuniverzitetskoj saradnji Crne Gore i Republike Češke i razmjeni studenata, istaknuto je da je u program razmjene u ovoj godini već uključeno preko 50 studenata.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović je sagovornike upoznao sa nadležnostima i funkcionisanjem Odbora kojemu predsjedava i izrazio zadovoljstvo zbog budućeg rada i saradnje, ističući da češki i crnogorski narod povezuju iskrene emocije, te da vjeruje da ćemo, u skladu sa mogućnostima, doprinijeti daljem unapređenju međusobnih odnosa. Predsjednik Odbora je predstavio aktivnosti koje je Odbor realizovao u prethodnom periodu, a koje se odnose na reformu obrazovnog sistema u Crnoj Gori, naročito u dijelu donošenja seta od osam zakona iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. Naglasio je da je oblast obrazovanja i prosvjete, u Crnoj Gori prioritetna oblast kojoj se posvećuje posebna pažnja, a Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport daje tome puni doprinos, prvenstveno sprovođenjem kontrolne funkcije u cilju pune implementacije zakona.

Tokom sastanka, sagovornici su se saglasili da postoji više platformi za saradnju na parlamentarnom nivou, te da sastanak dva odbora predstavlja jedan od značajnih mehanizama za unapređenje saradnje u brojnim oblastima, posebno kada je riječ o obrazovanju, kao jednom od najvažnijih segmenata za razvoj savremenog društva.

Delegaciju Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke čine: prof. Karel Rais, potpredsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, mlade i fizičko vaspitanje Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, Jiří Nestaval, predsjednik Češke Privredne Komore (ČSOK), Vlasta Bohdalova, vicepredsjednica Češke Privredne Komore (ČSOK), Petra Navratilova, Ph.D. – direktorica Instituta cjeloživotnog obrazovanja Tehničkog Univerziteta Brno, doc. Iveta Šimberova, Ph.D. – prodekanka Preduzetničkog fakulteta Tehničkog Univerziteta Brno, Marco Milanović, predstavnik ČSOK u Crnoj Gori, kao i pet studenata/stažista sa Preduzetničkog fakulteta Tehničkog Univerziteta Brno.

Radnom sastanku su prisustvovali i NJ. E. Karel Urban, ambasador Republike Češke u Crnoj Gori i Jana Kálmán, zamjenica Ambasadora.

Delegacija Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, na čelu sa potpredsjednikom Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, mlade i fizičko vaspitanje prof. Karlom Raisem (Karel Rais) boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u periodu od 4. do 8. februara 2019. godine.