srijeda, 06 februar 2019 16:08

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport učestvovao na sastanku Ministarstva vanjskih poslova i Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, na poziv Ministarstva vanjskih poslova i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, učestvovao je na sastanku posvećenom pregledu dosadašnjih rezultata i planiranju Plana rada Vlade Crne Gore i predstavništva UNICEF-a za period 2019-2020. godine.

Sastanak je organizovan u cilju identifikacije ključnih rezultata ostvarenih tokom implementacije Plana rada za period 2017-2018. godine, kada je riječ o djeci u Crnoj Gori, kao i razmjene mišljenja o strateškim pravcima djelovanja i međusektorskim prioritetima za period 2019-2020. Uvodne riječi na sastanku su imali Ana Dautović, specijalistkinja za pitanja monitoringa dječijih prava u UNICEF-u Crna Gora, Ivan Ivanišević, generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove, u Ministarstvu vanjskih poslova, Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i Osama Makavi Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. Pomenuti su u uvodnom izlaganju potvrdili posvećenost ostvarivanju rezultata za svu djecu u Crnoj Gori, u skladu sa tekućim programom saradnje Vlade Crne Gore i UNICEF-a.

Ključne rezultate Programa saradnje između Vlade Crne Gore i UNICEF-a prezentovale su Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i Ana Dautović. One su u svom izlaganju dale osvrt na napredak ostvaren tokom implementacije Plana rada za period 2017-2018. godine, na prilike i izazove sa kojima se suočavaju, i ukazale na ključne lekcije iz implementacije Plana rada za 2017/18. godinu.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i adolescenti i mladi iz Crne Gore,  koji su imali priliku da učestvuju u inicijativama kao što su Upshift, U-report, program za razvoj vještina i hakatoni. Adolescenti i mladi su predstavili svoje viđenje ključnih prioriteta za promjene u Crnoj Gori i ukazali na značaj osnaživanja saradnje za dobrobit sve djece u Crnoj Gori.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o međusektorskim prioritetima i daljim koracima za ostvarivanje željenih rezultata za djecu, naročito najugroženije kategorije, kao i o Nacrtu dvogodišnjeg plana rada za period 2019 -2020. godine. Mihaela Bauer i Ana Dautović su, na kraju, prezentovale međusektorske prioritete, u cilju  postizanja konsenzusa o strateškim pravcima djelovanja i prioritetnim oblastima za Plan rada za period 2019-2020. godine.