ponedjeljak, 25 februar 2019 15:30

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport prisustvovali sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Branka Tanasijević, Aleksandra Vuković i Bogdan Fatić prisustvovali su sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, kojim predsjedava poslanik Skupštine Crne Gore Radule Novović, ujedno i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore.

Sastanak, posvećen temi „Nauka i nove tehnologije u službi obrazovanja za XXI vijek“, koji je održan 23. februara 2019. godine u Velikoj sali Skupštine Crne Gore, pozdravnim govorom je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, dok su se uvodnim izlaganjima učesnicima obratili ministar prosvjete dr Damir Šehović, ministarka nauke dr Sanja Damjanović i ekspertkinja Regionalnog sekretarijata za saradnju (RCC) Mimika Dobroši (Dobroshi).

Sastanku su prisustvovali i članovi Opšteg odbora iz parlamenata zemalja regiona Jugoistočne Evrope: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, Rumunije, Bugarske i Turske. Takođe, na poziv predsjednika Opšteg odbora Radula Novovića, sastanku su prisustvovali i predstavnici obrazovnih ustanova iz različitih nivoa sistema obrazovanja, značajnih institucija iz oblasti prosvjete i obrazovanja, međunarodnih institucija i telekomunikacionih kompanija, koji su svojim prisustvom doprinijeli da se na adekvatan način analizira ova važna i aktuelna tema.

Predsjednik Novović je, u svom obraćanju, istakao da su nauka i tehnologija oblasti koje su ugrađene u temelj savremenog društva, oblasti na kojima počiva prosperitet ljudske zajednice. Takođe, kada je, konkretno, u pitanju sistem obrazovanja, učenici i studenti moraju dobiti znanja i vještine za digitalno doba, da bi bili spremni da žive, uče, rade i služe društvu u digitalnom okruženju. Cilj je da mladi ljudi dosegnu novi definisani nivo pismenosti - pismenost 21. vijeka - koja uključuje akademske vještine, razmišljanje, shvatanje, timski rad i korišćenje tehnologije. Da bi napredovali u digitalnoj privredi, učenicima i studentima potrebno je znanje digitalnog doba.

Na kraju je zaključio da su zemlje Jugoistočne Evrope prepoznale značaj razvoja informaciono komunikacionih tehnologija i njihove primjene u obrazovanju i da su veoma aktivne na regionalnom nivou, na sljedeće načine: kroz investiranje u tehnološku infrastrukturu u obrazovnim institucijama i stvaranje učionica opremljenih kompjuterima i Internet konekcijom i unapređivanje obrazovnog sistema vršenjem direktnih izmjena u nastavnim planovima i programima škola, prevazilaženjem jaza između različitih generacija, jačanjem istraživačke djelatnosti u regionu, podržavanjem ICT istraživanja i procesa transfera tehnologija, kao i kroz razvoj akademskih i naučnoistraživačkih mreža i bolju povezanost između istraživača i institucija. 

Članovi Opšteg odbora iz parlamenata zemalja regiona Jugoistočne Evrope, u svojim izlaganjima, predstavili su stanje, aktuelna dešavanja i dobru praksu u svojim državama, kada je u pitanju pomenuta oblast i ukazali na izazove sa kojima se suočavaju kada je u pitanju razvoj i primjena informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju.